Rehber Öğretmenlere Şok

MEB'e bağlı ortaöğretim kurumlarında görev yapan rehber öğretmenlere öğretim yılının başında ve sonunda yapılan mesleki çalışmalardan dolayı ek ders ücreti ödenmeyecek.

Ek Ders Ücreti Ödenmeyecek!
Aksaray İdare Mahkemesi'nde açılan davada mahkeme; “her ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2007/19 sayılı Genelgesinde ilgili yönetmeliklerinde meslekle ilgili çalışma yapılmasına ilişkin hüküm bulunmayan öğretmenlerin Kararın 6. maddesinin (3) numaralı fıkrasında düzenlenen ek ders ücretinden yararlandırılmalarına imkan bulunmadığı açıklanmış ise de; mesleki çalışmanın amacının eğitim-öğretim alanında karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak, öğretmenlerin bilgi ve becerilerini artırmak, ihtiyaca göre plan ve programlar hazırlama ve bu suretle kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli bir biçimde yürütülmesini sağlanmak olduğu ve davacı ile aynı unvana sahip olup ilk ve okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin mesleki çalışmaları karşılığında ek ders ücreti ödemesinden faydalandığı dikkate alındığında, davacının eğitsel faaliyetler, rehberlik, araştırma, planlama ve veli görüşmeleri gibi konulara ilişkin çalışmaları nedeniyle bu görevlerin niteliği gereği uyuşmazlık konusu dönem içerisinde görevli bulunduğu okulda ifa ettiği meslekle ilgili görevleri ve çalışmaları karşılığı fiilen görev yaptığı saatlere göre ek ders ücretlerinden yararlandırılması gerektiği sonucuna varıldığından aksi yönde tesis olunan dava konusu işlemde hakkaniyete ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” Şeklinde bir karar vererek ortaöğretim mevzuatında öğretmenlerin mesleki çalışma yapacakları öngörülmese de rehber öğretmenlerin bu dönemde yapacağı çalışmaları mesleki çalışmaya eş değer kabul ederek, ek ders ücretinin ödenmesi gerektiği yönünde karar vermiştir.

Çanakkale İdare Mahkemesi'nde açılan davada ise mahkeme; “Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar kapsamında olan ve 20 Ağustos itibariyle mesleki çalışmalar yapmak üzere diğer öğretmenler gibi görevine başlayan davacıya, idarece ayrı bir görevlendirme işlemine gerek kalmaksızın anılan kararın 6. maddesinin 3. fıkrası uyarınca ek ders ücreti ödenmesi gerekirken, davacının. 20 Ağustos - 17 Eylül 2007 döneminde ödenmeyen ek ders ücretlerinin ödenmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin 08.10.2007 gün ve 234.1/758 sayılı davalı idare işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” Şeklinde bir karar vererek mesleki çalışma yapan rehber öğretmene ek ders ücretinin verilmesi gerektiğine karar vermiştir.

Konuyla ilgili olarak ise Ankara Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 13.11.2007 tarihinde görüş istemiş, bakanlık ise valiliğin talebine 16.11.2007 tarihinde yönetmelikte ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler için mesleki çalışma öngörülmediğinden ek ders ücretinin ödenemeyeceğini belirtmiştir.


İşte bakanlık tarafından yazılan yazı:


T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı :B.08.0.PGM.0.23.01.02.32-1750/71538 16/11/2007
Konu : Ek ders ücreti


ANKARA VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğilim Müdürlüğü)




İlgi: a) Ankara Valiliğinin 13/11/2007 tarihli ve B.08.4.MEM.4.06.00.41.410/2814 sayılı yazısı.

b) Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar.

c) Millî Eğilim Bakanlığının 27/02/2007 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.01.02.4-507/ 11707(2007/19) sayılı Genelgesi

Orta öğretim kurumlarında görev yapmakta olan rehber öğretmenlerin, öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları çalışmaları karşılığında ilgi (b) Karar'ın 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği gibi, ilgi (b) Karar'ın 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrasında; Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 sual ek ders.ücreti ödenir. hükmüne yer verilmiştir.

Söz konusu Karar'ın uygulanmasına yönelik açıklamaları içeren ilgi (c) Genelge'nin 2'nci sırasında ise; Kararın 6'ncı maddesinin (3) numaralı fıkrasına güre; öğretmenler, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonundu yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 suni ek ders ücretinden yararlanacaklardır. Bu kapsamda yapılacak ek ders Ücreti ödemelerinde alan ayrımı yapılmayacak ve ödeme yapılması için ilgili yönetmeliklerde bu anlamda düzenleme yapılmış olması gerekecektir.

Örneğin; Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde bu kurumlarda görev yapan öğretmenler için meslekle ilgili çalışma yapılması öngörüldüğünden, ilköğretim ve okul öncesi eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden meslekle ilgili çalışma yapanlar bu kapsamda ek ders ücretinden yararlandırılacaktır. İlgili yönetmeliklerinde bu yönde hüküm bulunan diğer eğitim kurumları Öğretmenleri de aynı kapsamda ek ders ücretinden yararlanabilecektir, ilgili yönetmeliklerinde bu yönde hüküm bulunmayan eğitim kurumları Öğretmenleri, genelge ve yazılı talimat doğrultusunda bu görevleri yapsalar dahi bu kapsamda ek ders ücretinden yararlandırılmayacaktır” denilmiştir

Bu çerçevede, ilgili yönetmeliğinde orta öğretim kurumları öğretmenleri için meslekî çalışma öngörülmediğinden, orta öğretim kurumlarında görev yapan rehber öğretmenlerin ilgi (b) Kararın 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında ek ders ücretinden yararlandırılmaları mümkün bulunmamaktadır.

Bilgilerinizi rica ederim.


Tahir KILIÇARSLAN
Bakan a.
Daire Başkanı

Kamudan.Com

http://www.kamudan.com/NewsDetail.aspx?NewsID=140069

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri