Reform paketi komisyonda görüşülmeye başlandı

Değişiklik teklifinin Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeleri, beklenenin aksine ılımlı geçti.

Toplantı öncesinde vekillerin önlerine konulan mesir macunu espri konusu oldu. Görüşme sırasında CHP usul tartışması açarken, taraflar görüşlerini seviyeli bir üslup içinde dile getirdi. Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin ardından maddeler ele alınmaya başlanacak.




Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Anayasa Komisyonu'nda görüşmelerine dün başlandı. Toplantıya partilerin grup başkan vekilleri de katılırken, hükümeti Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil etti. Toplantıya bir ara Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı. AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu'nun başkanlık yaptığı komisyon toplantısının ilk 2,5 saati, CHP'nin açtığı 'usul' tartışmasıyla geçti. Toplantının başında CHP grubu önce 'İçtüzük'e aykırılık' iddiasıyla usul tartışması açtı. Bu kabul edilmeyince de teklifin Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla geri çekilmesine ilişkin önerge sundu. Anamuhalefet partisine MHP de destek verdi. Fakat bu da reddedildi. Ardından da teklifin geneli üzerindeki görüşmelere geçildi.

Toplantının başlangıcında konuşma yapan Kuzu, Anayasa'nın, 150 yıldır tartışılan bir konu olduğunu belirterek, "Gönlümüz isterdi ki bugün bu mesele bitmiş olsun ve biz bugün başka bir konuyu gündeme alalım." dedi. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ise paketin bir bütün olarak referanduma sunulmamasını istedi. Pakette kendilerinin de desteklediği maddeler olduğunu hatırlatan Anadol, "Çorba güzel, et de fena değil, ama pilav kurtlu. Ben yemek zorunda mıyım? Paketi toplu oylatmayalım. Uzlaşma ile Anayasa'da değişiklik yapalım, mutabakat arayalım. Hayır diyorsanız Anayasa'nın hepsini değiştirelim ama 24. dönem parlamentosu değiştirsin." diye konuştu.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da anayasa değişikliğinin yeni Meclis tarafından ele alınmasını istedi. Ardından söz alan MHP'li Faruk Bal, teklifte birçok konu ile birlikte başörtüsü ve imam hatiplerin sorununa da çözüm olmadığını belirterek, partisinin teklife usulden ve esastan karşı olduğunu dile getirdi. BDP'li Hamit Geylani ise 'olmazsa olmaz' taleplerinin dikkate alınmasını isteyerek, "Eğer kabul etmezseniz teklifinizle baş başasınız deriz." dedi.

Teklifin bütünü üzerinde 'teklif sahibi' olarak söz alan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise teklifi 'bir toplumsal sözleşme projesi' olarak nitelendirdi. 1982 Anayasası'nın yapılan 16 operasyonla 'protez niteliğine' dönüştüğünü ifade eden İyimaya, bu nedenle operasyonun şart olduğunu dile getirdi. İyimaya, değişiklikle hukuk devleti hedefinin güçlendirildiğini, Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili değişiklikleri de bu çerçevede anlamak gerektiğini, kurumlara demokratik meşruiyet kazandırıldığını anlattı. İyimaya, "Bu proje reaksiyoner değil, rasyoneldir." şeklinde konuştu.

CHP, toplantıyı tıkamaktan vazgeçti

Komisyonda beklenenin aksine ciddi anlamda bir gerginlik yaşanmadı. CHP, komisyonu tıkamaktan vazgeçerken, bunun yerine önergeler vererek ve usul tartışması açarak toplantıyı uzatmayı tercih etti. CHP'nin geçen haftaki Parti Meclisi'nde 25 kişilik komisyon salonuna 97 milletvekiliyle girerek görüşmeleri tıkama kararı alınmıştı. Taraflar görüşlerini seviyeli bir üslup içinde dile getirdi. Komisyonun gerginlik oluşturan tek gündemi yer sorunu oldu. Basın mensuplarının izdiham oluşturduğu toplantı salonunda milletvekillerinden ayakta kalanlar oldu. Tarihi toplantı öncesinde milletvekillerinin masalarının üzerine Manisa'dan getirilen mesir macunu ve kuru üzümleri konuldu. Mesir macunu, vekiller ile gazeteciler arasında espri konusu olurken, 'Gerginlik beklenen toplantıda vekillere güç vermesi için mi konuldu?' esprileri yapıldı.

Bu arada CHP grup başkan vekilleri, anayasa değişikliği teklifine ilişkin, TBMM sürecinde yaşanan imza tartışmalarıyla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri