Referandum ekonomiyi bozmaz

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, Türkiye'de ne referandumun ne de seçimin ekonomide kazanılan ivmenin kaybedilmesine neden olmayacağını söyledi

BNP Paribas ile TEB Mali Yatırımlar üzerinden yüzde 50 ortak olan ve global krizdeki satın almalardan dolayı Türkiye'deki Fortisbank'la birleşme süreci yaşayan Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, referandum ve gelecek yıl yapılacak olan seçimin ekonomi üzerinde çok etkili olmayacağını söyledi.
Referandumun ekonomiyi direkt olarak ilgilendirmediğini söyleyen Canevi, etkileri konusundaki düşüncelerini şöyle açıkladı:
“Referandum kişilerin özgür iradelerini belirteceği ve Türkiye'de sivilleşme ve demok-ratikleşme hareketinin devam edip etmeyeceğini belirleyecekleri bir olaydır. Referandum evet de çıksa hayır da çıksa ekonomide bir değişikliğe yol açmaz. Ancak belki seçimi biraz erkene veya geçe aldıracaktır. Onun için ben bu ekonomik ivmenin toplumdan referandum veya seçimle kolay kolay geri alınamayacağını düşünüyorum. Çünkü insanlar krizde iyice bilendiler. Herkes fırsat peşinde, biraz daha fazla kazanıp, biraz daha yaşam koşullarını iyileştirme çabasında. Referandumu ekonomiyle çok fazla karıştırmamak lazım.”
Türkiye'nin iyi gittiğini, ancak küçülen dünyada büyümenin kalıcı olamayacağına dikkat çeken Canevi şöyle konuştui:

'Yunan garsonlar bezdiriyorlar'
“Pazarımızı değiştiriyoruz. Ama kalıcı büyüme ancak gelişmiş pazarların açılmasıyla olur. Avrupa Birliği pazarının açılması lazım. Bunun açılması Amerikan pazarının açılmasına bağlı. Şu anda dünyada böyle bir zincirleme, bağımlılık var. Globalleşme dediğimiz olay bu. BRIC ülkelerinin yanına kendimizi koyarsak bir şansımız olur. Biz hâlâ nüfus ve çalışma arzumuzla bir ivmeye sahibiz. Türkiye, Çin ve Hindistan çalışmaya yatkın toplumlar. Ama Avrupa'ya gidiyorsunuz en büyük krizi yaşayan Yunanistan'da lokantada servis göremiyorsunuz. Halbuki o insanların biraz daha büyük bir çabayla çalışmasını beklersiniz. Yok, sanki birşey olmamız gibi tembel tembel duruyorlar. Sokaklarda grevler. Lokantalarda garsonlar insanı bezdiriyorlar.
Bizde ise insanlar nereye gitseniz çalışıyorlar. Türkiye'ye gelen yabancıların en çok şaşırdığı konulardan biri bizde gördükleri canlılık. Bizim problemimiz katma değer konusunda. Katma değer yaratmamız lazım.”



'Seçim zor ama her iki tarafın insan kaynağı oldukça seçkin'
TEB Fortis birleşmesinde en büyük sorun insan kaynağı mı?
İnsan kaynağı seçimi zor ama her iki tarafın da insan kaynağı oldukça seçkin. Sadece mekanik bir sorun var. Her iki bankanın şubelerinin yanyana olması. Ancak bunlar çözümlenmeyecek sorunlar değil.
Bu iş için hem TEB'in kendi ekipleri, danışmanları çalışıyor hem de BNP'nin kendi güçleri var. Çünkü BNP bizden önce de dışarıda iki üç tane banka alıp birleştirmiş. Cezayir'de, Mısırda'da, Ukrayna'da banka alıp birleştirmişler. Bu konuda çok büyük bir tecrübeleri var. Buraya da bu birleşmeleri yapan ekibi ve bu ekibi yöneten Jean Paul Sebat'i getirdiler.

'Fortis'le birleşmeden hayır gelmese herkes yoluna giderdi'
Birleşme süreci nasıl devam ediyor? Sinerji yaratacak mı?
Birleşme her alanda kurulan komiteler bazında sürüyor. İlk etapta ilk 10 banka arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu TEB için önemli bir hedef. Şu anda dünyada yavaş yavaş bilanço büyüklüğü önem kazanıyor. Birleşme sonucunda 700 şubeye ulaşacağız. 700 şubeyle Türkiye'de bireysel, ticari ve KOBİ bankacılığında etkin bir banka olacağız. Bankanın altyapısı çok sağlam, bu altyapıyı büyüklükle desteklediğiniz zaman banka kendi grubunda lider olma şansı çok yüksek.
Bir sinerji olmazsa ortaklar bu birleşmeyi yapmazlardı. Bütün bunlar ölçülüp biçilip sinerji yaratacağına inanıldığı için girişilen bir teşebbüs. Yoksa ortaklar zarar edeceğini düşünselerdi, 'Herkes kendi haline baksın, gitsin' derlerdi. Bütün incelemeler bu bazda yapıldı. 'Bu işte bir hayır vardır, sonu iki taraf için de iyi olacak' denilip böyle bir karar verildi. Birleşme tamamlandığı zaman bunun haklı olduğu da anlaşılacak.”

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri