Okulların açılmasına 12 gün kala 66 aylık çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerin “rapor” peşinde koşması, devlet hastaneleri ile üniversite hastanelerinin dolup taşmasına neden oluyor. Ankara genelindeki her hastanede günde 50-60 aile okula çocuğunu göndermemek için “rapor alma” kuyruğuna giriyor.
Hastanelerde çocuklara “ilkokula başlayamaz” raporu değil; “yaşıtlarından geridir” raporunun verildiği öğrenilirken bazı doktorların etik bulmadığı için rapor vermekten kaçındığı bildirildi. İlkokul 1. sınıfların “uyum eğitimi”ne alınacakları 10 Eylül’e günler kala, 66 aylık çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler de “okula gidemez” raporu almak için çocukları ile birlikte hastanelerin yolunu tuttu. Ankara genelinde hastanelere günde 50-60 veli, çocuğuyla birlikte rapor almak için başvuruyor.
Veliler ne yapacaklarını bilmiyor
Hastane kapısına gelen veliler, raporun nasıl alınacağını ya güvenlik görevlisinden, ya danışma masasından ya da hastaneye akın eden diğer velilerden öğreniyor. Önce sıraya giren veliler, sırası gelince çocuğun hastaneye girişini yaptırıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, çocuk doktorlarının da vereceği raporu kabul edeceğini açıklamasına rağmen, hastane yönetimleri çocukları genelde çocuk psikiyatrisine yönlendiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın “uygun değildir raporu” için belirlediği herhangi bir kriter bulunmadığından, her hastane çocuğa “okula gidemez” raporunu kendi belirlediği kriterlere göre veriyor. Doktorların bir kısmı okula gönderilmesini sakıncalı bulduğu çocuklara “mental gerilik” raporu veriyor. Bazı doktorlar ise etik olarak doğru bulmadığı için geri gelişim özelliği göstermeyen çocuklara rapor vermekten kaçınıyor. Doktorların büyük bölümü, ilerleyen yıllarda çocuğun karşısına olumsuzluk olarak çıkabileceği gerekçesiyle rapora tanı koymamayı tercih ediyor.
Daha yoğun olacak
Hastane yönetimleri de, doktorlar da rapor almak için hastaneye akın eden velilerin son 1 haftada yoğunlaştığını; 3-7 Eylül haftasında rapor kuyruklarının daha da artmasını beklediklerini belirtiyor.
30 dakikalık test
Psikiyatrist, çocuğun ilk olarak fiziksel gelişimini inceliyor. Boyuna, kilosuna bakıyor; el becerilerinin yaşıtlarıyla benzer nitelikte olup olmadığına karar veriyor. Daha sonra çocuğun zihinsel fonksiyonları ve becerileri ölçülüyor. Bunun için doktor çocuğu 30 ila 45 dakika süren testlere tabi tutuyor. Testlerde çocuğun kaygı kontrolü yapıp yapamadığına; dikkat, konuya odaklanma, kurallara uyma gibi bilişsel ve sosyal becerilerine bakıyor. Bu testler sonucunda çocuğun akranlarından geri olup olmadığına karar veriyor. Raporu da buna göre düzenliyor. Ancak çocuğun ilkokula başlayamayacağına ilişkin değil, yaşıtlarından geri gelişim özelliklerine sahip olduğunu anlatan bir rapor düzenleniyor.
Milliyet