Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, üniversite çalışanlarının kronik hâle gelen sorunlarına daha fazla zaman geçirilmeden çözüm bulunması çağrısında bulunarak, “Akademik ve idari personelin, bütün kamu görevlilerinin sorunu bizim sorunumuzdur. Şimdiye kadar birçok sorunun çözüme kavuşturulmasını sağladık. Ancak bazı sorunlara çözüm bulma konusunda pek yol alınamıyor. Özellikle üniversite idari personelinin atama ve yer değiştirme süreçlerinin muvafakat engelinden kurtarılarak, belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak yapılması noktasında bir an önce adım atılmalıdır. Bir hak ve özgürlük hareketi olarak, sorunları çözme çabamız, haksızlıkları giderme mücadelemiz sürecektir” dedi.
Ramazan Çakırcı, İstanbul 8 No’lu Şube’nin divan toplantısında üyelerle bir araya geldi. Üniversitelerin, dünya nüfusunun artması, küreselleşmenin etkileri, kısıtlı kaynakların verimli kullanımı gibi konular dolayısıyla kendisinden beklentilerin yüksek olduğu bir alan olduğunu belirten Çakırcı, “Üniversiteler, insanlık için bilgi üretiminin, bilginin yaygınlaştırılmasının ve faydaya dönüştürülmesinin sorumluluğunu taşıyan bir alandır. Bu alanda örgütlenme ise bu alanda görevli herkes için daha iyi ve eşit çalışma şartlarının sağlanması için büyük önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
İdari personelin merkezî yer değişikliği konusunda çalışma yapılmasını karara bağladık
6. Dönem Toplu Sözleşme ile üniversitelerdeki akademik ve idari personele yönelik yeni kazanımlara imza attıklarını hatırlatan Çakırcı, “Bu toplu sözleşmeyle üniversitelerdeki öğretim görevlisi ve idari personele yönelik yeni kazanımlar elde ettik. Buna göre, öğretim görevlisi kadrolarında bulunan akademisyenlere geliştirme ödeneğinin 10 puan artışla yüzde 60 oranında ödenmesi, üniversitelere bağlı yurtlarda görev alan kadrolu ve sözleşmeli personele fazla çalışma ücretinin dört kat artırımlı ödenmesini sağladık. Ayrıca üniversite İdari personelinin merkezî yer değişikliği konusunda çalışma yapılmasını da bu toplu sözleşmede karara bağladık” ifadelerini kullandı.
Atama ve yer değiştirme süreci muvafakat engelinden kurtarılmalıdır
Çakırcı, üniversite çalışanlarının çözüm bekleyen sorunları için de çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: “İdari personel de yükseköğretim tazminatı ve geliştirme ödeneği gibi mali ve sosyal haklardan faydalandırılmalıdır. Üniversite idari personelinin atama ve yer değiştirme süreçleri muvafakat engelinden kurtarılmalı, belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak yapılmalıdır. Yetkililer bu konuyu daha fazla ötelememeli, çözüme yönelik adımı bir an önce atmalıdır.”
Akademisyenlerin ders yükü ve ders saati azaltılmalıdır
Akademik personelin daha fazla bilimsel çalışma yürütebilmesi için ücretlerinde artış yapılması, girmek zorunda oldukları ders yükünün ve ders saatinin azaltılması gerektiğini dile getiren Çakırcı, akademisyenlerin, daha fazla bilimsel çalışma ve araştırma yapmaları için mali ve sosyal haklarında iyileştirme yapılarak idari kadrolarda görevlendirilme uygulamasına son verilmesi gerektiğini söyledi.
Çözüm odaklı çaba ve mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizen Çakırcı, “Akademik ve idari personelin, öğretmenin, şefin, memurun, hizmetlinin; bütün eğitim çalışanlarının sorunu sorunumuzdur. Sorunlara çözüm bulmaya, çözüm odaklı sendikacılık yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.