Ramazan Çakırcı: Eğitimde Köklü Değişiklik Şart

Aydın 1 No’lu Şube’nin genişletilmiş divan toplantısında konuşan Ramazan Çakırcı, dünyada egemen bir sistem ya da güçlü bir devlet olmanın yolunun eğitimden geçtiğini ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, John Dewey’in 1924 yılında Türkiye ziyaretinden sonra hazırladığı rapora göre Türk eğitim sisteminin dizayn edildiğini belirterek “Eğitim sistemimiz John Dewey’in raporları doğrultusunda inşa edildi. Bunun eğitim sistemimize verdiği hasarı bugün daha net görüyoruz. John Dewey’nin fikir babası olduğu bir eğitim sistemi ne kadar yerli olabilir. Dewey ne kadar yerli ise, müfredatımız da o kadar yerlidir. Eğitim sistemi rötuşlarla yerlileştirilemez, köklü değişiklik şarttır” dedi.

Aydın 1 No’lu Şube’nin genişletilmiş divan toplantısında konuşan Ramazan Çakırcı, dünyada egemen bir sistem ya da güçlü bir devlet olmanın yolunun eğitimden geçtiğini ifade ederek, “Küresel sistem, geliştirmiş olduğu bu eğitim sistemiyle bireyleri ve toplumları kendi ülkesine davet etmeden de, onları yerinde biçimleme imkânına sahip olmaktadır. Hâkim olan eğitim anlayışı ve eğitim sistemiyle yerel kimliklere karşı küresel kimlikler oluşuyor ve bunun sonucu olarak ülkeler kendi kültürüne, değerlerine ve vatandaşına hâkim olamayabiliyorlar. Bu bakımdan günümüzde eğitim sadece eğitim ve öğretimle ilişkili bir olgu değil, uzaktan politik ve kültürel yönlendirmelerin de en önemli araçlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel iradeler bunun önemini bildiği için, gerekli gördüğünde başka ülkelerin eğitim sistemine, okullara, hatta müfredata müdahale etmektedirler. Bunun için milletiyle, coğrafyasıyla barışık milli bir müfredata ihtiyaç vardır. Halen coğrafya dersinde dünyanın merkezi Londra olarak okutuluyorsa, tarih derslerinde Balkanları ve İslam coğrafyasını göremiyorsak, burada bir sıkıntı var demektir” şeklinde konuştu.

YÖK kanunu değiştirilmeli

Üniversitelerin, bilim ve teknoloji üretmek yerine, toplumsal mühendislik ürünü, çağımıza ve milli değerlerimize aykırı politikaların üretildiği kurumlar olarak faaliyet gösterdiğini kaydeden Ramazan Çakırcı, “Üniversiteler halen darbe yasasıyla 21. yüzyılda yol almaya çalışıyor. Bu yasa, YÖK ve YÖK’e bağlı tüm kurumlar ve ülkenin düşünen, üreten beyinleri için bir engeldir. Artık özgürlük ve özlük haklarımızı sınırlayan engelleri kaldırmalı, YÖK kanununu bir an önce değiştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İLKSAN yönetimini tanımıyoruz

İLKSAN’da zorunlu üyeliğe hayır diyerek sandığı boykot ettiklerini hatırlatan Çakırcı, şunları söyledi: “Üyelerinin alacaklarının yüzde 76’sını ödeyemeyen İLKSAN iflas etmiş bir kurumdur. Yıllardır eğitimcilerin zorla üye yapıldığı İLKSAN’da eğitimcilerin emeği ve alın teri peşkeş çekildi. Zorba üyeliğe hayır diyoruz. Üyenin zorunlu üyeliğe hayır diyeceği gibi yargı da zorunlu üyeliğe hayır diyecektir. Eğitim-Bir-Sen olarak, seçilecek olan yönetim kurulunu ve delegeleri tanımıyoruz.”

Hedefimize ulaşmak için çalışacağız

Katsayı adaletsizliği, başörtüsü yasağı ve eğitim sistemindeki çarpıklıklar başta olmak üzere, pek çok konuda mücadele verdiklerini dile getiren Çakırcı, “Türkiye’nin daha da demokratikleşmesi için, eğitim sistemindeki çarpıklıkları düzeltmek için, mazlum ve masum insanlara yardım etmek için mücadelemize devam edeceğiz. Bu bakımdan 1 milyon üye hedefimiz önemlidir. 15 Mayıs’a kadar, bu hedefimize ulaşmak için çalışacağız” diye konuştu.

Eğitim-Bir-Sen Aydın 1 No’lu Şube Başkanı Tevfik Aksoy ise, daha güçlü olmanın yolunun daha da büyümekten, çekirdeği çelikleştirmekten geçtiğini ifade ederek, “Bulunduğumuz noktayla yetinmeyeceğiz, daha çok çalışarak ve güçlenerek yeni ufuklara yol alacağız” dedi. 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri