Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Arap Eğitim Örgütü’nün (AEO) Sudan’da yapılan ikinci merkezi kurul toplantısına katıldı. AEO Merkezi Kurulu’nun ikinci toplantısının açılışı, Sudan Başbakanı Bekri Hasan Salih ve Eğitim Bakanı Asya Muhammed İdris’in de katılımıyla Sudan Eğitim Çalışanları Sendikası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılışta, Başbakan Bekri Hasan Salih, Eğitim Bakanı Asya Muhammed İdris, Arap Eğitim Örgütü Başkanı Jamal el-Houssami ve Sudan Eğitim Çalışanları Sendikası Başkanı Abbas Habib Alla birer konuşma yaparak, eğitimin önemine vurgu yaptı.
“Arap Dünyasında Eğitime Yapılan Harcamalar ve Eğitime Yansımaları” sempozyumu
Açılış oturumundan sonra “Arap Dünyasında Eğitime Yapılan Harcamalar ve Eğitime Yansımaları” başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, Prof. Dr. Tayyip Abdulwahap Mustafa “Arap Dünyasında Eğitim Üzerine Yapılan Harcamalar, Bölgesel ve Uluslararası Oran Karşılaştırması”, Prof. Dr. İsameddin Barir Adem “Arap Dünyasında Eğitim Harcamaları ve Eğitime Yansıması”, Dr. el-Tahir Hasan el-Tahir Hasan “Eğitim Örgütleri ve Eğitime Yapılan Harcamalardaki Etkisi” ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı “Türkiye’de Eğitim Harcamaları ve Eğitime Ayrılan Pay” başlıklı birer sunum yaptılar.
Türkiye’de son yıllarda eğitime yapılan harcamaları ve ayrılan payın değişimini anlatarak, söz konusu değişimin eğitim üzerindeki etkisine değinen Çakırcı, Türkiye’de eğitime ayrılan payı OECD ülkeleriyle karşılaştırarak analiz etti.
AEO ile iş birliğini geliştirmek istiyoruz
Ramazan Çakırcı, daha sonra, Arap ülkelerinden 14 sendika temsilcisinin katılımıyla yapılan Arap Eğitim Örgütü İkinci Merkezi Kurul toplantısına katıldı. Moritanya, Filistin, Cezayir ve Fas’tan eğitim sendikalarının Örgüt’e üyelik taleplerinin onaylandığı, Tunus, Mısır Ürdün ve Yemen’den eğitim kurum ve kuruluşlarının danışman kuruluş olarak üyeliklerinin kabul edildiği toplantıda konuşan Çakırcı, eğitim sendikaları arasında dayanışmanın, iş birliğinin artırılması, küresel sorunlara ortak çözümler üretmeleri gerektiğini ifade ederek, Arap Eğitim Örgütü ile mevcut iş birliğini artırma yönünde yeni adımlar atmayı, ikili projeler geliştirerek ortak çalışmalar yapmayı planladıklarını söyledi.
ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı sonrasında Filistin’de meydana gelen gelişmelere de dikkat çeken Çakırcı, “Bir süre önce, hepimizi ilgilendiren bir olay yaşandı. Trump, uluslararası hukuku ayaklar altına alarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etti. Kudüs, Hazreti Ömer’in Müslümanlara kalan yadigârıdır. İslam dünyasında hâlâ Hz. Ömer’in, Selahaddin Eyyubi’nin ve en zor döneminde bile Filistin’i siyonistlere vermemekte direnen Abdülhamid Han’ın ruhu yaşadıkça Kudüs siyonistlerin başkenti olamaz” dedi.
Görüşmeler ve ziyaretler
Toplantıdan sonra, iş birliğinin hayata geçirilmesi amacıyla Eğitim-Bir-Sen ve Arap Eğitim Örgütü arasında oluşturulan ortak komisyon toplantısı gerçekleştirilerek, önümüzdeki süreçte yapılabilecek çalışmalar ele alındı.
Çakırcı, ayrıca, Ürdün, Kuveyt, Fas, Irak, Mısır, Somali, Tunus ve Cezayir’den katılan sendikaların temsilcileriyle bir araya gelerek ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda istişarelerde bulundu.
Sudan Yükseköğretim Sendikası yöneticileriyle bir toplantı yapan Çakırcı, Sudan Öğretmenler Mesleki Genel Birliği’ni de ziyaret ederek, Başkan Ahmet Abdülkerim ve yöneticilerle görüştü.
Program kapsamında, Sudan Eğitim Çalışanları Sendikası tarafından kurulan ve öğretmenlere sağlık hizmetleri sunan Al-Mo’alem Medical City de ziyaret edildi.
Sudan programında Ramazan Çakırcı’ya dış ilişkiler biriminden Ammar Sinjar eşlik etti.