RAMAZAN AYINDA ALIŞVERİŞE DİKKAT

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Ramazan ayında açlık ve yorgunluk nedeniyle tüketicilerde daha çok gıda maddesi alma arzusu oluştuğunu belirterek, iftara yakın saatlerde alışveriş yapmak yerine, iftardan sonra alışveriş yapılması gerektiğini

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilere aç, keyifsiz ve yorgun oldukları durumlarda alışverişten kaçınmaları uyarısında bulundu.

Ramazan ayında orucun insanları aç, keyifsiz ve yorgun yapabildiğini ifade eden Kaya, alışveriş saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Ramazan ayında açlık ve yorgunluk nedeniyle tüketicilerde daha çok gıda maddesi alma arzusu oluşuyor. İftara yakın saatlerde alışveriş yapmaktan kaçınılmalı, mümkünse iftardan sonra alışveriş yapılmalı. Tüketicilerin alışveriş yaparken gıda maddelerini parça parça ve günübirlik ihtiyaçlar olarak almaları yerine, toplu alım yapmaları gerekiyor.

Düzensiz beslenmeden öte, besleyici özelliği olan temel gıda maddelerinin tüketilmesi lazım. Cipsle ve mısır gevrekleriyle karınlarını doyurmaya çalışanlar var. Sağlık, beslenme ve bütçe açısından kalıcı temel gıda maddelerini tercih etmeliyiz.''

Ramazanda gıda tüketimindeki artış nedeniyle tüketicilere aylık bütçe hazırlamaları önerisi yapan Kaya, ''İnsanlar bayramla birlikte bayramlık alışveriş yapmaya da çalışacak. Tüketicilerin bu dönem için mutlaka bütçe hazırlaması gerekiyor. İnsanlar harcamaların bütçesini çıkarırlarsa daha iyi bir Ramazan ayı geçirebilirler. Okul sezonu da geliyor. Bunun için ayrı bir bütçe oluşturulması gerekiyor'' diye konuştu.

Ramazan ayında ekmek ve pide israfının arttığına dikkat çeken Kaya, açlık hissiyle yenilebilenden daha fazla ekmek ve pide satın alındığını belirterek, israftan kaçınmak gerektiğini söyledi.

''DOYMAYACAĞINI DÜŞÜNEREK ALIŞ VERİŞ YAPMAK''

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Koç ise bireylerin aç oldukları zamanlarda normale göre 3 kat daha fazla alışveriş yaptıklarının belirlendiğini söyledi.

Açken daha fazla alışveriş yapmanın iki nedenle açıklanabileceğini ifade eden Koç, şunları söyledi:

''Bunlardan birincisi fizyolojiktir. Kan şekerinin düşmesi bireyin sağlıklı düşünmesini engellemektedir. İkinci faktör ise psikolojiktir. Bireyin aç olması ve buna bağlı olarak hissedilen açlık duygusu alışveriş davranışlarını belirleyen temel faktör haline gelmektedir. Aç olan bireyler doymayacaklarını, aldıklarının hepsini yiyebileceklerini düşünerek alış veriş yapmaktadır. Aç birey için bütün yiyecekler artık bir uyarıcı haline gelmiştir. Bu uyarıcıların bol olduğu ortamlarda bulunan birey farkında olmadan gereğinden fazla alış veriş yapmak zorunda kalmaktadır.''

Tüketicilerin, alışveriş yaparken uzmanların uyarılarına kulak vermeleri gerektiğini belirten Koç, açken alış veriş yapılması gerekiyorsa bunun yalnız yapılması gerektiğini hatırlattı.

Ramazanda sabah saatlerinde ya da iftardan sonra alışverişe çıkılmasını tavsiye eden Koç, tok karnına yapılan alış verişin gereksiz şeylerin alınmasını önleyeceğini vurgulayarak, ''Mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın ve bu listenin dışında bir şey almamaya özen gösterin. Deneyimlerinizden yaralanın. Bir önceki ramazanda yaptığınız alışverişleriniz ve sonuçlarını düşünün. İftar anının değil, iftar sonrasını düşünerek alışveriş yapın. Ürünleri mutlaka son kullanma tarihlerine bakarak alın'' diye konuştu.

haber10

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri