Rahim ağzı kanseri ameliyatı kadınlarda en sık görülen ve tedavisi ile başarı oranı yüksek olan rahim ağzı kanserinin tedavisi için, tercih edilen cerrahi bir işlemdir. Rahim ağzı kanseri, kadınlarda doğum yatağı ile rahmin birleştiği bölgede oluşur ve en önemli oluşum sebeplerinden biri de HPV adı verilen virüstür. Her HPV virüsü kapan kadında rahim ağzı kanseri meydana gelmez. Birçok kadın bu virüsü bağışık sistemi sayesinde atlatabilir. Ancak bazı kadınlarda, virüs savunma sistemlerinden daha güçlü olduğunda rahim ağzı kanserine dönüşebilmektedir.
Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Nedir?
Rahim ağzı kanseri bir diğer ismiyle serviks kanseri, kadınların servisk bölgesinde daha çok HPV virüsüne bağlı olarak görülen bir kanser türüdür. Kanser tanı yöntemleri sayesinde erken teşhisi mümkün olan bu hastalık için en etkili tedavi seçeneklerinden biri ameliyattır. Rahim ağzı kanseri ameliyatı, bölgeden kanserli hücrelerin alınması işlemidir. Bu amaçla kişilere birçok farklı cerrahi teknikle ameliyat yapılır. Hastanın durumuna, yaşına ve sağlığına göre hangi cerrahi yöntemin tercih edileceğine karar verilir
Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Rahim ağzı kanseri ameliyatı için tercih edilen birkaç yöntem vardır. Açık ameliyat, klasik ameliyat, robotik veya da laparoskopi tercih edilir. Hastanın anatomik yapısı ve kanserin boyutu hangi cerrahi yöntemin uygulanacağının belirlenmesinde önemli bir etkendir. Cerrahi operasyonda karar verilen yönteme göre hastaya genel anestezi uygulanır ve daha sonra da kanserli hücrelerin bölgeden temizlenmesi sağlanır. Erken teşhis ve başarılı bir cerrahi operasyon sonucunda rahim ağzı kanseri çok rahat tedavi edilebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanseri ameliyatı sonrası hastalar durumlarına göre birkaç gün hastanede kalabilir. Operasyondan sonraki ilk 5-6 saatte hasta yürütülmeye başlar ve bununla birlikte iyileşme süreci de başlar. İyileşme sürecinin başlaması ile birlikte hastaların dikkat etmesi gerekenler:
- Doktorunuzun verdiği ilaçları, tarif ettiği şekilde aksatmadan ve düzenli olarak kullanmanız gerekir. Özellikle antibiyotikler, enfeksiyon riskinin azaltılması için önerildiğinden, aksatılmadan kullanılmalıdır.
- Operasyondan sonra bir süre ağır kaldırılmaması gerekir.
- Kabızlık sorunu ile karşı karşıya kalmamak için sıvı gıdalar tüketilmesi gerekir. Kabızlık sorunu yaşandığında hasta kendini zorlayacağı için kanama gibi riskler ortaya çıkabilir.
- Operasyonun ardından 24-48 saat arasında duş alınabilir. Ancak çok fazla suyun içinde kalmaması gerekir.
- Havuza veya denize girmek için en az 3 hafta gibi bir süre beklenilmesi gerekir.
- Hastanın yeniden cinsel ilişkiye girmek için en az 30-45 gün beklemesi gerekir.
Rahim kanseri ameliyatı, operasyonu gerçekleştiren uzman doktorla yakından ilişkilidir. Dr. Derman Başaran, uzman olarak rahim ağzı kanseri ameliyatı gerçekleştiren hocalarımızdan biridir.