Radar Cezalarında Yenilik

Artık radara yakalandığınızı bile farketmeyeceksiniz. Ceza arkadan gelecek.

Emniyet, hız limitini aşarak radara yakalanan sürücülerin cezalarını adreslerine gönderecek. Yeni alınacak 500 radar cihazı ile 2009 yılı sonuna kadar hız ihlali cezalarının büyük bölümünün mektupla ulaştırılması planlanıyor. Böylelikle hâkim, savcı ve milletvekillerinin trafikteki ayrıcalıkları da kalkmış olacak.

Emniyet Trafik Hizmetleri Başkanlığı, 2009 yılı içinde son teknoloji ürünü 500 radar cihazı alımı planladı. İlk aşamada 250 cihaz alınarak şehir içi ve bölge trafik denetleme ekiplerine dağıtılacak. Yeni radarlar hız ihlali yapanı yaklaşık bir kilometreden tespit edebilecek. Sürücü radarın yanından geçerken hızını düşürse de radara yakalanıyor. Yeni radarlar plaka okuma yeteneğine de sahip. Hız ihlali yapanlar ekiplerce çoğunlukla durdurulmayacak. Öngörülen ceza adrese postalanacak.

Mevcut sistemde hem radar cihazının bulunduğu trafik otosunda hem de kural ihlalini yapan sürücüleri durdurmak için ikinci otomobilde ekip bekletiliyor. Artık denetimlerde sürücüleri durduran ikinci ekip olmayacak. Yeni radarlar trafik ekipleri seyir halindeyken de denetim yapabilecek. Ancak Emniyet, hareket halinde denetime araçların yakıt maliyeti sebebiyle şimdilik soğuk bakıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü kaynakları, bu yıl sonuna kadar uygulamaya büyük ölçüde geçileceğini belirtiyor. Ancak ikinci ekip tarafından sürücülerin durdurulması uygulamasından hemen vazgeçilmeyecek. Yetkililer, durdurarak yapılan denetimin aynı zamanda sürücüleri eğitici ve uyarıcı bir yanı bulunduğundan kısmen de olsa devam ettirileceğine dikkat çekiyor.

Emniyet pek uygulamadığı otoban denetimlerine de başlıyor. Bu amaçla 'otoban polisi' adı altında yeni bir birim kuruluyor. Hız yapan zanlıların yakalanabilmesi amacıyla otoban polisleri hızlı araçlarla hizmet sunacak. Şu anda Renault Megane marka araç alınması üzerinde duruluyor. Bu araçların motor hacimlerinin 2000 cc olması planlanıyor. Yeni radarlar otobanlarda da uygulamaya konulacak. Hız limitlerini aşan sürücüler otobanda da ceza alacak.

Haber: Sedat Güneç/Zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri