Putin'den ABD'nin arka bahçesine çıkarma

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in daveti üzerine bu ülkeye gitti.

Başkent Karakas'ta bir gün süren görüşmelerde geniş çaplı askeri işbirliği, ekonomik ilişkiler ve uluslararası sorunlar ele alınacak.

Ria Novosti ajansının haberine göre, 2006'da imzalanan ve 38 adet Mi-17 Hip model helikopter alımı ile ilgili anlaşma çerçevesinde, sevkıyatın son bölümünü de ziyarette teslim edilecek. Rusya, Venezuela'ya 2005 yılından bu yana savaş uçakları, helikopterler, Kalaşnikof makineli tüfekler ve çeşitli çaplarda silahlardan oluşan toplam 4 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi.

Görüşmelerde ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi çerçevesinde enerji, tarım, ulaşım, finans ve madencilik sektörlerinde yeni ortaklık imkanlarının da ele alınacağı belirtildi. Rusya ve Venezuela, ziyaret öncesi Latin Amerika ülkesinin altı ayrı bölgesinde ortak petrol alanlarında yatırım anlaşması imzaladı. Orinoco bölgesindeki petrol alanlarında 53 milyar varil rezerv olduğu tahmin ediliyor.

Rusya ve Venezuela arasındaki ilişkiler, son 10 yılda hızla gelişmeye başladı. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Kasım 2008'de bölgeye ziyaretinde imzaladığı işbirliği anlaşması, ilişkileri yeni bir boyuta taşıdı. Venezuela, Rusya'nın dışında Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyan üç ülke arasında yer alıyor. Putin'in Karakas'ta Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales'le de bir görüşme yapması bekleniyor.
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri