PKK eylemlerinde provokasyon: 1 ölü

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevi şartlarının düzeltilmesi talebiyle günlerdir şehirleri savaş alanına çeviren PKK yandaşlarının dünkü gösterilerine kan bulaştı.

Polisin, Cizre'deki eylemlerde bir kişinin öldürüleceği ve suçun güvenlik görevlilerine atılacağı yönünde önceki gün aldığı istihbarat Diyarbakır'da gerçek oldu. Üniversite öğrencisi Aydın Erdem (23), olaylarda hayatını kaybetti.



Yaralı olarak önce Özel Sultan Hastanesi'ne, daha sonra Dicle Üniversitesi (DÜ) Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Erdem, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Mardin Ömerli İlçesi nüfusuna kayıtlı olduğu belirtilen Erdem'in, DÜ Matematik Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi. Erdem'in ölüm nedeninin kesin olarak belirlenmesi için otopsi yapıldı. Otopsiye göre, Erdem'in ateşli silaha bağlı tek kurşunla hayatını kaybettiği belirlendi. Kim tarafından ateş edildiği henüz tespit edilemedi.

Olayın duyulmasının ardından bir grup DTP'li de morgun önünde toplandı. İçeride polisin olduğunu öğrenen grup, morga girmeye çalıştı ve camları kırdı. Cenaze, daha sonra Mardin Çınaraltı Köyü'ne götürüldü.

BARIŞ İSTEYENLER BELLİ OLDU

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'daki olaylarla ilgili, "Terör ve şiddeti isteyenler ile barış ve kardeşliği isteyenlerin kimler olduğu belli olmuştur." dedi. AK Parti Diyarbakır milletvekilleriyle ortak bir yazılı açıklama yapan Bakan Eker, saldırıları 'ihanet' olarak niteledi. Cumhuriyet tarihi boyunca hiçbir iktidarın göstermediği iradeyi gösterdiklerini ifade eden Eker, vatandaşların canına ve malına yönelik saldırıların süreci sabote etmekten başka amacı olamayacağını savundu. Bakan, halkın bu eylemlerin kime hizmet ettiği ve kime zarar verdiğini bilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dün Diyarbakır dışında İstanbul, Hakkari, Mersin, Batmanve Siirt'te de provokasyon eylemleri vardı. DTP milletvekillerinin de katıldığı yürüyüşlerde AK Parti binalarının hedef alınması dikkat çekti. İşyerleri ve banka şubeleri de taşlandı. Olaylarda çok sayıda gösterici ve polis yaralandı. Gözaltıların sayısı 250'ye yaklaştı.

Mersin'deki mitingde bir konuşma yapan DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, polislere taş atan çocukları savunarak, "Çocuklar taş atıyor diyorlar. Şunu düşünecekler. Acaba biz ne yaptık da Kürt çocukları bizi taşlıyor." ifadelerini kullandı. Kurtulan, çözüm adresi olarak gösterdiği teröristbaşı Öcalan'ı ise '29. Kürt isyanının lideri' olarak andı. Hemen sonrasında çıkan olaylarda da çocuklar polisi taşladı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde göstericiler, Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulunda asılı Türk bayrağını indirerek, yaktı. Olaylarda 3 polis ile Azat Yiğit isimli gösterici yaralandı. Şemdinli Devlet Hastanesine kaldırılan Yiğit'in, ilk müdahalenin ardından Van'a sevk edildiği belirtildi.

PKK yandaşlarının tahrik adreslerinden biri de İstanbul'du. Ümraniye ve Gazi Mahallesi'nde olaylar çıktı. Gazi mahallesine sevk edilen Çevik Kuvvet Polisi, 'Şehitler ölmez vatan bölünmez', 'Ne mutlu Türküm diyene', 'Akan kan bayrak için' şeklinde sloganlar attı.

Ağrı Valisi Mehmet Çetin, son bir haftada yaşanan olaylar nedeniyle 74 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 42'sinin 18 yaşından küçük olduğunu bildirdi. Çetin, "Üzülerek belirteyim ki bu sayıyı gördüğümde ağlamamak için kendimi zor tuttum'' dedi.


AZİZ İSTEGÜN, İSMAİL AVCI, MEHMET GÖKÇE, ÜMİT PITIR, HASAN KÜÇÜK, MEDENİ AKBAŞ, NURİ SOYLU, ORHAN FIRAT, ALİ CANSEV, CASIM BİLTEKİN, ADNAN KOÇ, AHMET BEDİR, DİYARBAKIR, MERSİN, İSTANBUL, BATMAN, SİİRT CİHAN ZAMAN


zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri