Piyasalarda iyimser hava

AB'nin Yunanistan için geçen hafta bir güvenlik ağı oluşturmalarının ardından piyasalarda iyimserlik söz konusu iken, bugün yurtdışı gelişmelerin takip edileceği piyasalarda nispeten sakin bir seyir bekleniyor.

Türkiye'ye son dönemde ciddi yabancı girişi olduğunu ve TL'nin değer kazandığını söyleyen bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Bugün piyasanın olumlu olmasını bekliyoruz. Ancak Cuma günü şirketler tarafında 1.53 seviyesinin altında ciddi talep vardı, gelebilecek alımlar kuru tutabilir. Müşteri talebinin olmaması halinde ise hem TL'nin değerliliği hem de euro/dolar paritesinin etkisiyle dolar/TL 1.52'li seviyelere gerileyebilir. Diğer taraftan bu hafta açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisinin olumlu olması bekleniyor. Bu da dolara destek verecektir" dedi.

Bankalararası piyasada cuma günü spot kapanışta 1.5340/1.5370 TL olan en iyi dolar alış kotasyonları ise bu sabah ilk işlemlerde 1.5300/1.5360 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3435 seviyesinden işlem gördü.

İMKB 57 BİNİN ÜSTÜNDE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, önceki ikinci seans kapanışına göre 458,75 puan artarak 57.069,41 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri ortalama yüzde 0,81 değer kazandı.

Yurtiçinde bugün açıklanacak bir veri bulunmazken, ABD'de TSİ 1530'da Şubat ayı çekirdek PCE ve kişisel gelirler verileri ile TSİ 1700'de Mart ayı tüketici güven endeksi açıklanacak.

Tahvil/bono piyasasında ise cuma günü spot kapanışta yüzde 8.86, valörlüde 8.87 seviyesinde olan 16 Kasım 2011 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.95/8.85 seviyesindeydi.

Piyasada bugün sakin bir seyir beklediklerini söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Yurtdışı piyasalar ve dövizi izleyeceğiz. Gösterge faiz yüzde 8.75-9 bandında hareket edecektir" dedi.

Geçen hafta kazanımlarını artıran euro, sabah erken saatlerde Asya'daki işlemlerde yükseldi. İşlemciler, ilk etapta 1.3490 seviyesine kadar yükselen euronun bu çıkışını sağlayacak bir haber olmamasına karşın, piyasada rekor seviyede bulunan kısa pozisyonların bir kısmının sıkıştığını söyledi.

Ancak sonrasında euro, dolar karşısındaki kazançlarının bir kısmını geri verdi. Üst düzey bir bankacı, ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisi ile doların yükselme payı olduğunu söyledi.

Euro bölgesi liderleriyle IMF'nin Yunanistan için ortak bir güvenlik ağı oluşturmalarının ardından euro geçen hafta gerilediği 10 ayın en düşüğü olan 1.3267 seviyesinden yükseldi. Varılan anlaşma kapsamında Yunanistan, ağır zorluklarla karşılaşması halinde euro bölgesi üyeleri ve IMF'den koordineli iki taraflı kredi alabilecek.

Plan kısa vadede euro için olumlu görülürken, Yunanistan'ın yanı sıra Portekiz ve İspanya gibi mali durumu hassas diğer ülkelere yönelik uzun vadeli endişeler sürüyor. Yunanistan'ın mali durumuna ilişkin endişeler bu yıl euronun dolar karşısında yüzde 6'dan fazla değer kaybetmesine neden oldu.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri