Petrol sızıntısı durduruldu, bekleyiş sürüyor

İngiliz petrol devi British Petroleum Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısını geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Meksika Körfezi'ndeki petrol kuyusunda ilk patlama 20 Nisan'da yaşanmış, o günden bu yana kuyudan sürekli olarak denize petrol fışkırmıştı. İlk zamanlarda günde 1000 varil olduğu tahmin edilen sızıntı miktarı için sonradan günde 100 bin varil civarında olabileceği bildirildi.



Ancak bütün bu rakamlar birer tahminden öteye geçmiyor. Sızıntının önüne tamamen geçilmeden bu günlük miktarların ne kadar olduğu konusunda net bir bilgi sahibi olunması mümkün değil.



BP'nin bu olay dolayısıyla bugüne kadar, temizlik, tazminat ödemeleri ve kaybedilen petrol dolayısıyla zararı 3 milyar doların üzerinde. Fakat uzun vadede şirketin kaybının 10 milyar doları bulabileceği belirtiliyor. Hatta BP bu yüzden Asya ve Ortadoğu'da ortak arayışına girmişti.



Sızıntının yaşandığı kuyu, 48 saatlik bir deneme sürecinde üzerine yerleştirilen yeni kapak ile kontrol altına alındı. ABD Başkanı Barack Obama gelişmenin olumlu olduğunu belirtti ancak bunun halen test aşaması olduğunun da altını çizdi.



"BASINÇ DENEYİ" SÜRÜYOR

BP'nin araştırma-üretimden sorumlu Başkan Yardımcısı Kent Wells, sızıntının TSİ 22:25'te durdurulduğunu duyurdu.



Wells, 73 tonluk yeni kapağın 1600 metre derinde deniz tabanındaki kuyu ağzına indirildiğini ve ham petrol püskürmesinin ilk kez kesildiğini belirtti. Wells, gelişmenin heyecan verici olduğunu ve sızıntının önüne geçilmiş olmasının çok büyük bir mutluluk verdiğini belirtti.



Ancak BP, son derece kritik son "basınç deneyini" sürdürüyor.



Yetkililer, 48 saat içinde hiçbir doğalgaz veya petrol sızıntısı yaşanmayacak olsa bile bunun ileride bir daha sızıntı yaşanmayacağı anlamına gelmediğini belirtti.



BP işletme müdürü şefi Doug Suttles, henüz kutlama yapmak için bir sebep olmadığını, deniz tabanındaki basıncın şu an kuyunun dayanıklılığını test ettiğini söyledi.



Suttles, yerleştiren kapaktaki basıncın düşük olması halinde kuyunun derinliklerinde sızıntı yaşanabileceğini, ancak basınç yüksek ise kapağın kapalı tutulmaya devam edilebileceğini ifade etti.



HİSSELER YÜKSELDİ

Yeni muhafaza sistemini test etmeye başladığı günün ertesinde sızıntıyı durduran BP'nin hisseleri Perşembe günü değer kazanmaya başladı. BP'nin bu felaket dolayısıyla yaşadığı kayıpların boyutları, sızıntının tamamen durdurulmasından sonra daha iyi anlaşılacak.



Geçtiğimiz haftalarda sızıntı durdurulur durdurulmaz şirketin yönetim kademelerinde bir değişiklik yapılacağı bildirilmişti. BP'de ilk olarak Başkan Svanberg ve CEO Hayward'ın görevlerine son verilmesi bekleniyor.



BP'nin kiraladığı Deepwater Horizon şirketinin petrol platformunda 11 kişinin öldüğü grizu (metan gazı) patlamasından sonra Meksika Körfezi'nde dünya tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri meydana geldi.



Başta Louisiana sahilleri olmak üzere körfezde milyonlarca kuş, balık ve deniz canlısı öldü.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri