Petrol şirketinin kirli oyunu

Küresel ısınmayı inkâr eden uluslararası seminerler düzenleyen Amerikalı ve İngiliz iki düşünce kuruluşunun, ExxonMobil'den yüz binlerce dolar yardım aldığı ortaya çıktı

Petrol şirketlerinin, küresel ısınmanın insan faaliyetlerinden kaynaklandığı görüşünü zayıflatmak için kampanya yürüttüğü ve bu tezi çürütmeleri için düşünce kuruluşlarına para verdiği iddia edildi.
İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, “Düşünce kuruluşları, petrol şirketlerinden para alarak iklim değişikliğini reddedenleri finanse ediyor” başlıklı bir makale yayımladı. Makaleye göre, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan ABD'li ExxonMobil, Amerikan Atlas Ekonomik Araştırmalar Vakfı ve İngiliz Uluslararası Politika Ağı gibi düşünce kuruluşlarına yüz binlerce dolar yardımda bulundu, bu kuruluşlar da küresel ısınmayı reddedenlerin tezlerini savunduğu uluslararası seminerler düzenledi.
ExxonMobil'in kayıtlarına göre, Atlas Ekonomik Araştırmalar Vakfı, 2008'de şirketten 100 bin dolardan fazla para aldı. Vakıf, iklim değişimine şüpheyle yaklaşan 30 kadar yabancı düşünce kuruluşuna destek verdi ve geçen martta New York'ta yapılan dünyanın önde gelen iklim değişimi karşıtlarının toplantısının sponsorları arasında yer aldı. Toplantıyı düzenleyen Heartland Enstitüsü'nün de son yıllarda ExxonMobil'den para alan bir başka sağcı düşünce kuruluşu olduğu belirtildi.

Kopenhag sabote edildi
Independent'a göre, iklim değişiklikliğinde insan faaliyetlerinin etkili olduğunu savunan bilim adamlarına karşı saldırılar, geçen aralık ayında düzenlenen Kopenhag İklim Zirvesi öncesinde, East Anglia Üniversitesi'nden binlerce e-postanın sızdırılmasının ardından arttı. Birçok iklim değişimi inkârcısı, düşüncelerini desteklemek için bu sızdırılan e-postaları yayımlamaya başladı.
Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin eski Başkanı Profesör Bob Watson, bu saldırıların bir kampanyanın ürünü olduğunu belirterek, “İnsanların yol açtığı iklim değişimini şüpheli göstermek için özel sektörden para alan bazı kişiler olduğundan eminim” dedi.
London School of Economics'in Grantham İklim Değişimi Araştırma Enstitüsü Politika Direktörü Bob Ward da, “İklim değişimine şüpheyle bakan argümanların çoğunun, piyasada herhangi bir çevresel düzenleme yapılmasına karşı çıkan, sağ ideolojiye sahip insanlar tarafından yapıldığını” söyledi. Ward, petrol şirketinden aldıkları finansman sayesinde bu kişilerin görüşlerini daha çok yayabilme fırsatı bulduklarını bildirdi.

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri