Petrol fiyaları yükseliyor

Zayıf dolar ve iyimser hava petrolü yükseltti

Eylül teslimi ABD petrolünün varil fiyatı bugün 50 sent artarak 81.84 dolara kadar yükselirken, Brent tipi petrolün fiyatı da 70 sentlik artışla 81.52 dolar düzeyine çıktı.



Petrol dün de, küresel hisse senetleri piyasalarındaki yükseliş, Avrupa'daki olumlu banka bilançoları ve beklentin üzerinde gelen ABD ISM imalat sanayi verisinin yarattığı iyimser havayla hızlı şekilde artarak 81 dolara çıkmıştı.



ZAYIF DOLAR TETİKLİYOR

Petrol fiyatlarındaki artışı devam ettiren son gelişme ise doların daha fazla zayıflaması oldu. Dolardaki gerileme, bu para birimiyle alınıp satılan emtiayı güçlü para birimleri için ucuz hale getirirken ve bu da beraberinde talep artışı yaratıyor.



Fiyatların yükselmesinin bir diğer nedeni de Meksika Körfezi'nde devam eden kasırga sezonu oldu. ABD'deki petrol platformlarının çoğu bu bölgede yer alıyor.



Londra merkezli enerji danışmanlık şirketi Inenco'nun analistlerinden Rebecca Seabury yaptığı değerlendirmede, "Yükselen borsalar, zayıf dolar ve en önemlisi de kasırga sezonu petrolün fiyatını 81 doların üzerine çıkardı... Bununla birlikte, bu hafta açıklanacak olan istihdam verisiyle fiyatların geçici olarak 84 ile 86 dolar seviyesine geldiğini görebiliriz" dedi.



Cuma günü açıklanacak olan istihdam verisi, dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi olan ABD'nin ekonomisinin sağlığına ilişkin önemli bir gösterge olacak.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri