Pedagojik formasyonda detaylar belli oldu! YÖK Başkanı açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği pedagojik formasyonun lisans eğitimi sırasında alınmasına yönelik detaylar belli oldu. Dersler topam 60 kredi olmak üzere seçmeli olacak. YÖK Başkanı Özvar, "Dersler 3 ve 4'üncü sınıfta da alınabilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'da gençlerle buluşmasında öğretmen adaylarına formasyon müjdesi vermişti. Erdoğan "Bu hafta içinde YÖK Başkanımızla görüştük. Biliyorsunuz, üniversiteyi bitirdikten sonra bir veya iki yıl formasyon eğitimi veriliyordu.

Kendilerine Sayın Başkan, artık bunu kaldırıyorsun dedik, 3 ve 4'üncü sınıfta formasyonu verelim ve üniversiteyi bitirirken böylece formasyon eğitimini de almış olsun dedik ve mutabık kaldık" dedi. Peki bu karar kimleri ilgilendiriyor? Detayları neler? Formasyon eğitimini kimler nasıl alabilecek? Yükseköğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Erol Özvar konuyla ilgili soruları yanıtladı.



Özvar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın öğrencilerimize müjdesi oldu. Bizler de Sayın Cumhurbaşkanımızla geçen hafta konuştuğumuz üzere bu hafta çalışmalara başladık" dedi. İşte pedagojik formasyon eğitimiyle ilgili merak edilen sorular ve yanıtları:

 

Yeni karar hangi öğrencileri ilgilendiriyor?

Formasyon eğitimi, eğitim fakülteleri dışında öğrenim gören, fen-edebiyat fakülteleri gibi mezun olduktan sonra öğretmen olmaya uygun lisans öğrencilerini ilgilendiriyor. Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek.

Formasyon eğitimleri halihazırda nasıl veriliyor?

Eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler bu dersleri alıyor. Ancak öğretmenlik hakkı verilen diğer fakültelerdeki lisans öğrencileri öğretmen olmak isterlerse mezun olduktan sonra ayrıca bir pedagojik formasyon eğitimi alıyor.

Yeni düzenlemeyle nasıl bir değişiklik olacak?

Öğrencilerimiz artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken, mezun olmadan almaya başlayabilecek. Pedagojik formasyon eğitimlerini, lisans eğitimi boyunca birer seçmeli ders olarak formüle etmek istiyoruz.

Öğrenciler kaçıncı sınıfta bu dersleri alabilecek?

Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 3 ve 4'te de olabilir. Ama aynı dersleri 4 seneye yaymak suretiyle de planlayabileceğimizi düşündük.

"SENE KAYBI YAŞANMAYACAK"

Yeni düzenleme ne zaman uygulamaya geçecek?

Öğrenciyken mezun olmadan alınabilecek pedagojik formasyon eğitimlerini en kısa zamanda başlatacağız. Öğrencilerimizin hangi sınıfta olurlarsa olsunlar pedagojik formasyon eğitimine bir şekilde başlayabilmelerini istiyoruz. Bu konuda teknik ayrıntılar var. Bunların her birini masaya yatırdık, şu anda onları birlikte değerlendiriyoruz.

Yeni düzenlemenin en önemli avantajı nedir?

Öğrencilerimiz eğitim öğretimleri devam ederken bu pedagojik formasyon eğitimini tamamlayacaklar. Dolayısıyla öğrencilerimiz, sene kaybı yaşamadan öğrencilik yıllarında bu eğitimleri alabilecekler.

Mezunların durumu ne olacak?

Mezun olup bu eğitimi almamış öğrenciler için de ayrı formüller üzerinde duruyoruz. Bütün üniversitelerimiz formasyon eğitimi konusunda gerekli çalışmaları başlatacaklar. Biz mevzuat altyapısını hazırlayacağız. İlgili paydaşlarımızın görüşünü alarak genel çerçeveyi belirleyeceğiz.

TOPLAM 60 KREDİ

Pedagojik formasyon eğitiminin 60 kredi civarında olduğunu söyleyen Özvar "Bu da ciddi bir ders saati anlamına geliyor. Toplamda bir lisans öğrencisinin 4 yılda 240 kredi aldığını düşünecek olursak 60 kredilik bu formasyonun bir şekilde sınıflara taksim edilebilmesi gerekiyor.

Bu da ciddi bir çalışmayı gerektiren bir süreç. Biz bu süreci öğrencilerimiz mağdur olmadan, aynı zamanda üniversitelerimizle bu süreci eğitim öğretim kalitesinden ödün vermeyecek şekilde öğrencilerimizin en iyi yetiştirilebilecekleri bir formatta yürütülmesini istiyoruz" dedi.

CEYDA KARAASLAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri