Peçe yasağına Fransa'daki Müslümanlardan tepki

Fransız Parlamentosu'nda geçen ekim ayında kabul edilen yasa ile kamuya açık yerlerde, 'güvenlik gerekçesiyle' peçe takılması yasaklandı. Bu yasak, Fransa'daki sivil toplum örgütlerinin ve Müslüman derneklerinin tepkisine yol açtı.

Peçe takma yasağını ihlal edenlere 150 Avro cezası verilecek ve "vatandaşlık stajı alma" zorunluluğu uygulanacak. Kadınlara zorla peçe takması için baskı yapanlar ise 1 yıl hapis veya 30 bin Auro'ya kadar para cezasına çarptırılacak. Fransa’da yaklaşık 2 bin kadının peçe taktığı tahmin edilirken peşe yasağı Fransa'daki sivil toplum örgütleri ve Müslüman derneklerinin tepkisine yol açtı.

"Fransa peçe giymenin yasak olduğu bir güne uyandı" diye yazan İngiliz Independent gazetesi, geçen ekim ayında kabul edilen ve kamuya açık yerlerde kadınların yüzünün kapatılmasını yasaklayan düzenlemenin önceleri sol, hem de sağ kesimdeki siyasetçiler tarafından desteklendiğini belirterek, "Kadın haklarının savunulması ve Fransa'nın özgürlükçü, laik geleneklerinin yeniden ifadesi olarak görülüyordu. Ayrıca İslam’ın radikal ve hoşgörüye kapalı yorumuna karşı da bir yöntem olarak algılanıyordu" diye devam etti.

Fransa’daki solcu milletvekillerinin ise, Sarkozy'nin giderek daha fazla İslam karşıtlığı olarak görülen tavırlarıyla bağlantılı görülmek istemedikleri için çekimser yaklaştığı düzenlemenin, hükümetin geçen hafta başlattığı İslam ve laik devlet tartışması ve yeni İçişleri Bakanı'nın Müslümanlar’ın sayısının artmasının sorun yaratacağı sözleriyle iç içe girme riski taşıdığına dikkat çekti.

Independent muhabiriyle Paris’te görüşen Tunus kökenli 32 yaşındaki peçeli bir kadın, yasaya uymaya karar verdiğini, ancak bundan sonra olabildiğince az evden çıkabileceğini anlatırken "Ne kadar aptalca ve inançlarıma ne kadar aykırı olduğunu düşünsem de yasanın, Fransa'nın yasası olduğunu kabul ediyorum" dediği aktarıldı.

İngiliz gazetesi, peçe yasağının Fransa'daki Müslüman toplumda da bölünme yarattığını bazı Müslüman liderlerin, peçenin dinin emri olduğunu reddederken, bazılarının yasağı desteklediği, bir kesimin de yasağın doğrudan İslam dinine saldırı olarak gördüğünü aktardı. Bu yasak ile bazı genç Müslümanların radikal imamların peşine takılmasına neden olduğu savunuldu.

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri