Patrik’ten Davos övgüsü

Rus Ortodoks Patriği Kirill, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki 'one munite' çıkışını övdü.

Patrik, 'Rusya'da, Davos'taki tavrınızı çok takdir ettik. Televizyondaki konuşmanızı izleyen Ruslar sizi alkışladı' diye konuştu

Rus Ortadoks Patriği Kirill, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki “one minute” çıkışını övdü ve “Davos'taki tavrınızı çok takdir ettik” dedi. Patrik, Erdoğan'dan Antalya'daki Rus turistler için ibadethane açılmasını da istedi. Görüşmede, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 6 Ağustos'ta Türkiye'ye geleceği de dile getirildi.
Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 50 dakika süren görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi. Erdoğan'ın Davos'taki “one minute” çıkışını gündeme getiren Kirill, “Rusya'da, Davos'taki tavrınızı çok takdir ettik. Televizyondaki konuşmanızı izleyen Ruslar, sizi alkışlayarak duygularını dile getirdi” diye konuştu.
Kirill, Antalya'ya gelen Rus turistler için Erdoğan'dan ibadethane de istedi. Erdoğan ise, Türkiye'ye gelen ve yaşayan Rusların ibadetleri için her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını söyledi. 21 ilde 315 kilisenin 73 bin kişilik cemaate hizmet ettiğini belirten Erdoğan, “Bunların 161'i İstanbul, 69'u Mardin, 14'ü İzmir, 14'ü Hatay, 11'i Çanakkale'de. Tarihi anıtsal özellik taşıyan anıt müze niteliğindeki yapılar restore edildi” dedi.
Yüzyıllardır Türklerle Rusların yakın komşuluk münasebetleri içinde olduğunu belirten Kirill, “Halklar arasında karşılıklı olarak dini hoşgörü muhafaza edildi. Bugün de ülkeler arasındaki ilişkilerde gelinen aşama çok olumlu noktada. Türkiye'ye gelen Rus turistler, halkların birbirlerini daha yakından tanıması için vesile oluşturuyor” diye konuştu.
Türkiye'deki dini otoriteler ile sıcak ve samimi ilişkiler içinde olduğunu vurgulayan Kirill, Medeniyetler İttifakı ile ilgili de şu talepte bulundu:

'Din adamları olmalı'
“Türkiye'nin İspanya ile ortaklaşa yaptığı bu girişimi çok olumlu karşıladık ve yürekten destekledik. Ancak bu süreçte din adamı ve otoritelerine de yer verilmesi çok uygun olurdu. Böylelikle bu girişim din adamları vasıtasıyla daha çok kitlelere ulaşma imkânı bulur. BM bünyesinde de farklı dinlere mensup otoritelerin bir araya gelerek, sorunlara çözüm arayarak dünya barışına çok olumlu katkılar ortaya koyacağını düşünüyorum.”
Erdoğan, Kirill'in önerisi için, “Bu düşüncelere aynen katılıyorum, destekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan ise Türk-Rus ilişkilerinin mükemmel olduğunu, her gün biraz daha iyiye gittiğini kaydederek, şöyle konuştu:

Putin 6 Ağustos'ta geliyor
“Rusya bugün birinci ticaret partnerimiz. Enerji, turizm, inşaat sektörlerinde başrol oynuyor. Son dönemde artan Rus-Türk evlilikleri halklar arasında karşılıklı anlayışın artmasında büyük rol oynuyor. Soçi ziyaretinde Başbakan Putin ile olumlu bir temas gerçekleştirdik. Putin'in Türkiye'ye 6 Ağustos'ta yapacağı ziyaret de aynı şekilde geçecek.”
2008'de Türkiye'de Rus Kültür Yılı'nın kutlandığını hatırlatan Erdoğan, 2009'da da Rusya'da Türk Kültür Yılı'nın kutlanacağını söyledi.

Erdoğan'la Ruhban Okulu'nu konuştu
Moskova ve Tüm Rusya Ortodoksları Patriği Kirill (Vladimir Mihailoviç Gündyayev) Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunda bilginin kendilerine ulaştığını belirtirken, “Başbakan'dan somut bir yorum almadık” diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Kirill ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda bir araya geldi. Kirill, Ruhban Okulu'nun açılması konusunda Başbakan Erdoğan'dan somut bir yanıt alıp almadıklarına ilişkin soruya, “Ruhban Okulu'nun açılabileceğine dair bilgi bize ulaştı. Buna çok olumlu bakıyoruz. Ama hiçbir somut yorum almadık” yanıtını verdi. Kirill bir gazetecinin, “Türkiye'deki İslami cemaatlerin Rusya'daki faaliyetlerine ilişkin tutumunuzu öğrenebilir miyiz?” sorusu üzerine, dini cemaatlerin Rusya'daki kanunlar çerçevesinde faaliyet göstermesi, dinlerarası düşmanlığı kışkırtmaması ve sosyal yapıyı zedelememesi gerektiğini söyledi.

Milliyet


Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri