İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü “Pasaport Talep Formları ve İmza Sirküleri” konulu genelgesinin birinci maddesinde:
“Talep formlarındaki bilgilerin doğruluğundan formu tasdik eden makamlar sorumludur. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 5 inci maddesi doğrultusunda hususi ve hizmet damgalı pasaport talep formları ile kadro durumlarını gösterir belgelerde elektronik imza kabul edilmez. Talep formları imzalamaya yetkili kılınan kişilerce ıslak imzalı ve mühürlü olarak gönderilir.” denilmektedir.
5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 5 inci maddesinde ise: “Güvenli elektronik imza, elle atılan imza ile aynı hukukî sonucu doğurur. Kanunların resmî şekle veya özel bir merasime tabi tuttuğu hukukî işlemler ile banka teminat mektupları dışındaki teminat sözleşmeleri, güvenli elektronik imza ile gerçekleştirilemez.” İfadesi yer almaktadır.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 5 inci maddesini gerekçe göstererek “Pasaport Talep Formları ve İmza Sirküleri”nin elektronik olarak imzalanmayacağı kararını vermiştir. Pasaport kanununda bu duruma ilişkin bir kısıtlama olmamasına rağmen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün bürokrasiyi katılaştırmaya yönelik uygulamaları düşündürücüdür.
-Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün gerekçesi doğru mudur yoksa her zaman gündemde olan bürokratik bir engel midir?
-Yukarıda yer alan ifadelerden Pasaport Talep Formlarının “Kanunların resmî şekle tabi tuttuğu hukukî işlem” olarak değerlendirilmesi mümkün müdür?
-Kamuda kullanılan diğer form/belgeler için güvenli elektronik imza atılması hususunda nasıl yorum yapmak gerekir?
-E-Devlet anlayışının gitgide yaygınlaştığı günümüzde bu hususların tartışılması kamunun yararına olacaktır.