Parti kapatma, AB ülkelerinin çoğunluğunda Meclis iznine bağlı

Türk siyasi tarihinde partilerin önündeki en büyük engellerden biri kapatma davaları oldu. Avrupa'da son 50 yılda toplam 6 parti kapatılmasına karşın Türkiye'de 26 partinin kapısına kilit vuruldu.

Bu durumu düzeltmek için anayasa değişikliği paketinde yer alan parti kapatmayı zorlaştıran madde ise CHP ve MHP'nin ağır eleştirisiyle karşılaştı. Değişikliğe ilişkin kaygıları değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, parti kapatmaların İspanya ve Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinin hemen tümünde Meclis Genel Kurulu'nun iznine tabi olduğunu hatırlatıyor. Türkiye'deki parti kapatmalarıyla ilgili Venedik Komisyonu tarafından 2009 yılında yayımlanan rapora değinen Ergin, "Komisyon 3 temel tespit yaptı. Birincisi, parti kapatmaya sebep olarak çok fazla kriter var. Bunların sınırlanması lazım, diyor. İkincisi, başsavcının dava aşamasında herhangi bir demokratik kontrol mekanizması yok ve keyfi olarak dava açabiliyor. Son olarak da çok istisnai olması gereken parti kapatmalar, Türkiye'de kural haline gelmiştir." diye konuşuyor. Komisyonun parti kapatmanın önüne geçmek için 'Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın dava açmasının önüne demokratik bir kontrol mekanizması koyun' önerisinde bulunduğunu kaydediyor.

Parti kapatmayı zorlaştıran maddeye göre başsavcının parti kapatma talebini TBMM'de grubu bulunan her siyasi partinin 5'er üye ile temsil edildiği komisyon görüşecek. Sadullah Ergin, Parlamento yerine her partiden 5 üyenin yer aldığı bir komisyon öngörmelerini şu şekilde açıklıyor: "AK Parti 'Meclis'te çoğunluğu bulunduğu için, kendileri için, böyle bir düzenlemeyi yapıyorlar' denmesin diye ciddi bir özveride bulunduk. 20 milletvekili olan bir grup da 5 üye verecek, 336 milletvekili olan AK Parti de aynı sayıda üye verecek. Ve daha da önemlisi muhalefet partileri bir araya gelerek iktidar partisinin kapatılması için şu anki tabloda izin çıkartabilecekler. Ama AK Parti hiçbir komplekse girmeyerek bu değişikliği getirmiştir. Bu rejimin de bu ülkenin de sahibi bu millettir." ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri