Parası olan KPSS’de kopyayı çekti!

Cebinde parası olan KPSS'de kopyayı çekti!

Hafta sonu Kamu Personeli Seçme Sınavı, KPSS vardı. Yaklaşık 2.5 milyon kişi girdi.
Sınav iki bölümdü. İlkine ortaöğretim mezunları yani lise mezunları; ikincisine de ön lisans mezunları girdi.
Sınavda öylesine çarpıcı sorular vardı ki üzerinde çok tartışılır.
Örneğin 1982 Anayasası'na göre cumhurbaşkanın görev süresi soruluyor. Eski haliyle mi yoksa yeni haliyle mi? O belli değil.
Gül, şimdi 5 yıl mı görev yapacak, yoksa 7 yıl mı?
Ankara bile hâlâ işin içinden çıkamamışken gençlerin ne kadarı bu soruyu doğru cevapladı gerçekten merak konusu.
Ama daha komik olanı, Merkez Bankası Başkanı'nın ismine yönelik soru. Bilen bilir ama bilmeyenler için kopya malzemesi ceplerindeki kâğıt paralarda mevcuttu. Ve pek çoğu da öyle yaptı, cebindeki kâğıt parayı çıkarttı ve D. Yılmaz imzasını görüp doğru seçeneği işaretledi.
Pek çok gözetmen, adayların neden kâğıt paraları çıkartıp baktıklarını ancak sınav bittikten sonra anladı. Hatta bazı salonlarda bu konuda polemik bile yaşanmış. Gözetmenler, neden parayı masanın üzerine koydunuz deyince, aday, arkadaşıma dolmuş parası vereceğim, unutmayayım diye cevabını vermiş.
ÖSYM şimdi bu soruyu iptal edecek mi etmeyecek mi? Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Ama bu kadarı da olmaz dedirttiği kesin!
ÖSYM, iptal edilen sınavda da Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın ismini sormuştu. O zaman da cebinde euro olanlar rahatlıkla kopya çekmişti.
Anlayacağınız kopyacılara kızıyor gibi görünen ve onları yakalamamak için elinden geleni yapan ÖSYM, adayların toplu kopya çekmeleri için elinden geleni esirgemiyor.
Ama görünen o ki onlar da politikacılar gibi paralı olanları seviyor anlaşılan!..

Başbakan'ın bilim merakı?
Başbakan Erdoğan önceki gün, İstanbul'da 40 kadar rektörlerle bir araya geldi. Gelecek hafta da devam edecek.
Geç de olsa üniversiteleri hatırlaması ve her türlü desteğe hazır olduklarını dile getirmesi sevindirici.
Erdoğan, rektörlere yaptığı konuşmada yüzyıllar öncesine giderek El Cabir'den Ali Kuşçu'ya, Harezmi'den Akşemseddin'e Türk-İslam bilim adamlarından örnekler verdi.
Peki ya günümüze yönelik?
İşte o konuda nasihatin ötesine geçemedi.
Örneğin son 8 yılda bilim adına neler gerçekleşti?
Açılan üniversite ve artan öğrenci sayıları elbette önemli ama uluslararası anlamda ne kadar mesafe kaydedildi?
Örneğin AR-GE'ye ayrılan kaynaklar, son 8 yılda nerden nereye geldi?
AB ülkeleri ve ABD nerede?
Üniversitelere ayrılan bütçe, öğrenci başına harcanan para ve en önemlisi de bilim insanlarımızın maaşlarında ne kadarlık iyileşme sağlandı?
İlk 500'e giren üniversite sayımız ne kadar arttı?
Ve şu anda hükümet adına ilimden, bilimden, üniversitelerden sorumlu bakanımız ya da bakanlarımız kim ve bugüne kadar, bu konuda neler yaptılar?..

Rektörler ne istedi?
Rektörlerle periyodik olarak görüşen tek Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'di. Bu konuda fazlasıyla samimiydi. Bütün üniversiteleri çok yakından tanır, sorunlarıyla bizzat ilgilenirdi.
Dünyadaki gelişmelerden de fazlasıyla haberdardı.
Sezer ve Gül'den, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Ecevit, Erbakan ve şimdi de Erdoğan'dan bu sıcak yaklaşımı görmek mümkün olmadı.
Bu son toplantı ve kalan rektörlerle ikincisi gerçekleşecek rektörler zirvesi, umarız üç ya da 6 aylık aralıklarla yeniden yapılır. Ayrıca vakıf üniversitelerinin kurucularıyla da benzeri toplantılar gerçekleşir...
Rektörler, Başbakan'la yaptıkları görüşmede, ancak üç beş dakika konuşabildiler. Genel sorunların dile getirildiği bu ilk buluşmada, ilgili bakan ve bürokratlar da mevcuttu. Bol bol not aldılar. Bakalım ne kadarı ciddiye alınıp çözüme kavuşturulacak?..
Özetin özeti: İktidarın durduk yerde üniversitelerle ilgilenmeye başlaması inşallah seçime yönelik değildir. Gerçi rektörlerden çoğu, kraldan çok kralcı yani iktidardan daha fazla iktidarı koruyan, kollayan konuma geldiler. Umarız bu tavırları, üniversiteleri tartışmalı duruma getirmez!..

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri