Paranız için yol haritası

Ekonomi büyüme rayına girdi ama dalgalanmalar sürüyor. Peki yeni riskler neler? Erken seçim olur mu? Siyasi istikrar bozulabilir mi? Parlak gelecek vaat eden sektörler hangileri? Parayı nereye yatırmalı? Başekonomistler yanıtlıyor...

TÜRKİYE yaz ortasında yağmurlu günler yaşıyor. Aşırı sıcaklar yerini zaman zaman kara bulutlara bırakıyor. Aslına bakarsanız ekonomide de durum çok farklı değil. İlk çeyrek büyüme rakamı, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı moral veriyor. Enflasyonun düşüş trendine girmesi ve bu sayede de faiz artışının 2011'e ertelenmesi tünelin ucundaki ışığı güçlendiriyor. Merkez Bankası da açıklamalarıyla tünelden çıkıldığını teyit ediyor. Ancak havanın bulutlu olduğunu da ekliyor.
Nitekim ABD ve Avrupa'dan gelen kötü haberler, piyasaları dalgalandırıyor, zaman zaman sert düşüşlere sebep oluyor. Keza küresel ekonomiden kaynaklanan riskler ortadan kalkmış değil. AB ülkelerinin içinde bulunduğu mali krizin daha ne kadar genişleyeceği merak konusu. Almanya ve Fransa gibi ülkelerin bankaları büyük zararlar yazarsa ikinci bir dip yaşanmasından endişe ediliyor.
Türkiye için dışardan kaynaklanan risklerin yanı sıra içerde de potansiyel riskler bulunuyor. Bunlar arasında, 2011 yılında yapılacak genel seçimler öncesinde kamu harcamalarının artma ihtimali başta geliyor. Şimdi merak edilen, bundan sonra yeni bir dip ihtimali olup olmadığı. Başka bir deyişle, küresel ekonomi Avrupa'dan kaynaklı yeni bir krizle yeniden altüst olabilir mi? Ve tabii ki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?
Küresel ekonominin geleceğiyle ilgili senaryolar muhtelif. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler de farklılık gösteriyor. Ekonomiyi bekleyen belirsizlikler varlığını koruyor. Bundan sonra ne olacağı, nasıl bir seyir izleneceği merak konusu. Kafalarda çok sayıda soru var. Örneğin yeni bir kriz çıkar mı, seçim sonrası siyasi istikrar sağlanabilir mi, işsizlik geriler mi, faizler ne zaman artar?..
Tabii en önemlisi, yatırımcının kafasındaki “Bu şartlarda parayı nereye yatırmalıyım” sorusu. Gelecek vaat eden, yatırım potansiyeli barındıran yıldız sektörler, kendi işini kurmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri