Para sıkıntısı çekilmeyecek

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kriz ortamında piyasaya para sıkıntısı çektirmeyeceklerini ve sisteme ihtiyaç duyulan likitideyi vermeye devam edecekleri belirtti ve ekledi: “Bankalardan Merkez Bankası'ndan aldıkları likiditeyi reel sektöre enjekte

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, banka olarak sistemde likidite sıkıntısı çektirmeyeceklerini, sisteme ihtiyaç duyulan likiditeyi vermeye devam edeceklerini söyledi. Bankalardan Merkez Bankası'ndan aldığı likiditeyi reel sektöre enjekte etmesini dilediğini belirten Yılmaz, krizin "son buldu" denilemeyeceğini belirterek, "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri küresel kriz, ticaret, portföy ve kredi kanalı ile etki edecek. Şu anda ticaret yoluyla olumsuz etki büyük etken" dedi.
KAYNAKLARI İYİ KULLANIN

İş adamlarının ellerindeki imkanları bugüne kadar rasyonel olarak kullandıklarını ve kullanmaya devam etmesini isteyen Durmuş Yılmaz, sıkıntıların bir miktar daha artabileceğini söyledi. Yılmaz, buna örnek olarak ihracatta yaşanılan sert düşüşleri gösterdi. Yılmaz, "İş adamları ihtiyatlı olsunlar. Planlarını likidite durumlarını göz önünde bulundurarak yapsınlar" şeklinde konuştu.

HENÜZ DİBİ GÖRMEDİK

Yılmaz, "ABD'de özellikle konut piyasasında başlayıp mali piyasalara yayınlan krizin birinci perdesini tamamladık diyebiliriz... 2009'un birinci çeyreğinde bilançolar açıklanacak. O zaman bu krizin hasarını boyutunu göreceğiz. Bu yüzden ben ihtiyatlı olunması gerektiğini düşünüyorum. Yani krizin dibine bulmadık henüz' ifadelerine yer verdi.

KRİZ EZBERLERİ BOZDU

Küresel krizin birçok kişininin ezberini bozduğunu belirten Yılmaz, 'Devlet müdahelesi ne seviyede olmalıdır?' konusunda dünyada bir takım varsayımlar vardı. Ama bunun doğru olmadığını yaşananlar ortaya koydu. Bozulan ezber kuralı dayalı politikalar uygulanıyordu. Fakat burada bir takım sıkıntılar çıktı... Bugün şartlar o kuraldışı uygulamaların bugün yapıldığı görülüyor. Reel sektörün yanında, mali sektörün yanında Federal Rezerv Bürosu işlem yapar hale geldi. Bütün ekonomik faaliyetlerin sonucu üretmek, istihdam yaratmak ve verimlilik ama bugün bu ezber bozuldu. Bizim de ezberimiz, fiyat istikrarı konusu, bugün henüz bozulmadı.”


Faiz indirimi için yeterli alanımız mevcut

2009'un ilk yarısında piyasaların sürprizlere hazırlıklı nolması gerektiğini belirten Yılmaz , "Henüz dibi görmedik" dedi ve ekledi: "Faiz indirimi için yeterli alanımız var. Biz enflasyon hedefimize ulaşacağımızı söylüyoruz... Enflasyonun yönü aşağı doğru. Olay aynı ama farklı sonuçlar doğuruyor. Biz daha önce faiz oranlarını yükselterek cevap vermiştik ama şimdi de düşürüyoruz.. Enflasyonla mücadele ediyoruz ama daralmanın da farkındayız. Bizim aldığımız tedbirler enflasyonu olması gereken yere yöneltti' dedi


İş yaparken dikkatli olun

Durmuş Yılmaz iş planları yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı: "Kriz son buldu diyemiyoruz. Önümüzdeki dönemde sürprizler olabilir. 3 kanaldan kriz etkiliyor bizde ticari kanaldan geliyor. Önümüzdeki dönemde eğer sıkıntıların bir miktar artacağı hesaplanarak dikkat edilirse iyi olur... Kredi kanalında bir miktar rahatlama var bu da sevindirici. Bu yüzden ihtiyatlı olup likiditesini göz önüne alarak yapsınlar. Biz ama likidite sıkıntısı yaşatmayacağız. Bizden aldıkları likiditeyi de piyasaya enjekte etsinler" dedi. Durmuş Yılmaz, Türkiye'nin dünyanın bulunduğu risk noktasından uzak olduğunu belirterek, "Toplam talep para politikası ihtiyacına cevap veriyor. Bizim yeterli alanımız var. TCMB olarak para politikası kurulunun son toplantısana kadar biz tüm verileri inceliyoruz. Dolayısıyla en son veri elimize geldiğinde karar vereceğiz... Yani bize ne söylüyorsa veriler ona göre devam ederiz' dedi.



yenişafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri