Para muslukları tarıma akıyor

Son yıllarda önemi giderek artan tarım sektörüne, şirketler yatırımlarını, bankalar da kredilerini kaydırdı. Ocak verilerine göre, bankaların tarım sektörüne kullandırdığı kredilerin tutarı yaklaşık 14 milyar lira oldu

Dünyada ve Türkiye'de son yıllarda tarım ve gıda fiyatlarındaki yükseliş, çevreye olan duyarlılık ve sağlıklı ürünlere ilginin artması sonucu giderek daha da önemli hale gelen tarım sektörüne, Türk bankaları da yöneldi. Çevre ve canlı sağlığını korumayı hedefleyen tarım ve tarım ürünlerine ilginin ve talebin artmasıyla sektöre yatırım yapan şirketlerin sayısı hızla yükselirken, tarıma ilgisi artan bankaların bu alana ilişkin ürün ve hizmetleri her geçen yıl daha da çeşitlendi.
KREDİ KARTLARI BİLE ÖZEL

Türkiye'de tarımın finansmanında daha önce sadece kamu bankalarının adı geçerken, her iki sektörün birbirini keşfetmeye başlamasıyla birlikte özel sektör bankaları da tarıma hizmet vermek üzere birbirleriyle rekabete girişti. Banka bilançolarında zirai kredilerinin payı bugün önemli oranlara ulaşmış durumda. Ocak 2009 verilerine göre, bankaların tarım sektörüne kullandırdığı kredilerin tutarı yaklaşık 14 milyar lira oldu. Bankalar, yatırımların gelenekselin dışına çıkarak modernleştiği tarım sektörüne, destek paketlerinin yanı sıra "özel" kredi kartları da sunuyor.

BİNLERCE ÇİFTÇİ İHYA OLDU

Vakıfbank'ın son 5 yılda tarım sektörüne kullandırdığı kredi tutarı yaklaşık bir milyar lira oldu. Şekerbank, son 3 yılda 661 milyon TL zirai kredi kullandırdı. Geçen yıl zirai alana sağlanan kredi, Yapı Kredi'de 250 milyon lira, Türk Ekonomi Bankası'nda (TEB) 231 milyon lira olarak gerçekleşirken, Denizbank'ta ise bir milyar lirayı aştı. Denizbank'ın bugün itibariyle müşteri sayısı 250 bini geçerken, Halkbank geçen yıl yaklaşık 55 bin çiftçiye zirai kredi kullandırdı.


Rekor ipini Denizbank göğüsledi

Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk de, bankanın 2006'da tarım sektörüne 500 milyon lira kredi kullandırdığını belirterek, 2007'de sektöre kullandırdıkları 803 milyon lira kredi ile özel bankalar arasında tarım sektörüne en fazla kredi kullandıran banka konumuna geldiklerini bildirdi. Ertürk, bugün itibariyle müşteri sayılarının 250 bini geçtiğini ifade ederek, "Bu kredi desteği ile özel bankalar arasındaki liderliğimizi korumaktayız" dedi.


İş'ten özel çiftçi kredi destek paketi

Türkiye İş Bankası yetkilileri, zirai alanda kullandırılan kredi tutarının piyasa koşulları doğrultusunda gelişim gösterdiğini ve 2008 sonu itibariyle sektöre kullandırılan kredilerin bakiyesinin 756 milyon TL seviyesine ulaştığını bildirdi. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır ise, son 5 yıldır ziraat alanına kullandırılan kredi tutarının yaklaşık bir milyar lira olduğunu bildirdi.
yenişafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri