Papatyalar ve alkışlarla

Türkan Saylan, çocukları 'kardelenlerin' getirdiği kucak dolusu papatya, gözyaşları, alkışlar ve sevgi seli ile son yolculuğuna uğurlandı.

Lütfi Kırdar'da düzenlenen tören ile Teşvikiye Camii'ndeki cenazeye katılan binlerce kişinin en çok attığı slogan, yine, "Türkiye laiktir laik kalacak" oldu. Kırdar'daki törene, ÇYDD Başkan Yardımcısı, eski Adalet Bakanı Aysel Çelikel'in, Saylan'ın yaptıklarını anlatıp, "Bunlar darbecilikse, hepimiz darbeciyiz" sözleri damga vurdu.

EĞİTİM ve sağlık mücadelesiyle geçirdiği 74 yıllık yaşamını önceki gün noktalayan Prof. Dr. Türkan Saylan, dün 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda, çocuklarının getirdiği kucaklar dolusu papatyalarla uğurlandı.

Oditoryum doldu taştı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Saylan için ilk tören, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın üç bin kişi alan Anadolu Oditoryumu'nda düzenlendi. Törenden bir saat önce oditoryum hınca hınç dolmuştu. Kısa sürede binanın önünde de binlerce kişi buluştu. Prof. Saylan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu salona, "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganlarıyla getirildi. İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan törene, ÇYDD Başkan Yardımcısı, eski Adalet Bakanı Prof. Aysel Çelikel'in, "Hepimiz darbeciyiz" diyen konuşması damga vurdu. Başta Van Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel olmak üzere sahneye gelen 'kardelenler', Prof. Dr. Saylan'ın yolundan gitmeye söz verdiler. Konuşmaların ardından Prof. Dr. Saylan'ın kardeşi Gündüz Saylan, oğulları Çağlayan ve Çınar Örge, torunları Timur ve Tamer Örge ile ÇYDD yönetim kurulu, tabutun ardında toplanıp, onu alkışlarla uğurladı. Katılımcılar, naaşının önünden geçerek, tabutunu papatyalardan oluşan çiçeklerle donattılar. Saylan'ın cenazesi, kortej eşliğinde Teşvikiye Camii'ne getirildi.

Teşvikiye Camii'ndeki cenaze töreni, politikacıları, bilimadamlarını başı açık-kapalı kadınları, ÇYDD bursuyla okuyan öğrencileri ve kardelenleri buluşturdu. Törene CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun da katıldı.

Camide izdiham

Cenaze namazında Prof. Saylan'ın grafiker oğlu Çağlayan, doktor oğlu Çınar, torunları Tamer ve Timur, CHP lideri Baykal, DSP Genel Başkanı Masum Türker ön sırada saf tuttu. Saylan'ın cenaze namazını Beyoğlu eski Müftüsü İhsan Özkes kıldırdı. Eller üzerinde taşınan cenaze camiden çiçeklerle uğurlandı. Camiden 17.45'de çıkan cenaze, ardında binlerce kişilik kortejle 2 saatte Zincirlikuyu Mezarlığı'na vardı. Prof. Türkan Saylan, Harp Akademileri eski Komutanı Orgeneral Nahit Şenoğul ile kanser nedeniyle ölen DYP'li Ulaştırma eski Bakanı Mehmet Köstepen'in mezarlarının arasında toprağa verildi.

Ödülünü Allah'tan alacak

SAYLAN'ın cenaze namazını kıldıran Beyoğlu eski Müftüsü İhsan Özkes, sık sık alkışlanan konuşmasında, onun sadece iki oğlunun değil, binlerce çocuğun da annesi olduğu belirterek şunları söyledi: "Hizmetlerinden ötürü ödülünü Allah'tan alacaktır. Merhume Türkan Saylan hanımefendi 74 yılını insan sağlığına ve insan eğitimine harcamıştır. Türkan Saylan ölü değildir, ölü olanlar bu dünyada hizmeti olmayanlardır. Türkan Saylan eserleriyle hep anılacaktır. Milyonlarca insan şimdiden onu yadediyor. Ölmeden önce 'Ben görevimi tamamladım' demiştir. Umarım, merhumenin bıraktığı noktadan devralacak nice Türkan Saylan'lar çıkacaktır. Allah Türkan Saylan'ın kabrini cennet bahçelerinden bir bahçe eylesin."

Notlar

YARGITAY Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, emekli orgeneral Tuncer Kılınç, gazeteci Uğur Dündar, Prof. Dr. Necla Arat ve CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu salona girdiklerinde en çok alkışı alan isimler oldu.

Cenazeyi bekleyenler, bir ağızdan "Yiğidim aslanım burda yatıyor" ve "Arkadaş" şarkılarını söylediler.

Tabutun başında Şişli Belediyesi zabıtası tören kıtasından iki memur ile biri kız biri erkek iki öğrenci değişimli bekledi.

Camide izdiham nedeniyle fenalaşanlara, ambulans müdahale etti.

Birinci Ordu Komutanlığı tarafından gönderilen kırmızı-beyaz karanfillerle yapılan ve üzerinde "Türk Silahlı Kuvvetleri" yazan çelenk camiye getirildiğinde alkış koptu, "Hepimiz Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atıldı.

Kapatılan tek şeritte ilerleyen konvoyun başı Mecidiyeköy'deyken diğer ucu Osmanbey'deydi.

Saat 16.30'dan ezanın okunacağı 17.05'e dek Kuran okundu, bu sırada başörtülerini yanında getirenler başlarını kapattı.
hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri