Pakistan'a yardım vergiden düşülecek

Yüzyılın sel felaketinde Pakistan'da 1,2 milyon ev yıkıldı, 5 milyon insan sokakta kaldı.

Türkiye, hem millet hem de devlet olarak kardeş ülke Pakistan'ın yardımına koşuyor. Başbakan Erdoğan, aldıkları Bakanlar Kurulu kararına göre işadamlarının Pakistan'a yaptıkları yardımın vergi matrahından düşüleceğini açıkladı.




İşadamlarının, selde 5 milyon insanın evsiz kaldığı Pakistan'a yaptığı yardımlar Bakanlar Kurulu kararı gereği vergi matrahından düşülecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün (önceki gün) aldığımız Bakanlar Kurulu kararına göre işadamlarımızın yaptıkları yardım (Pakistan'a yardım) vergi matrahında değerlendirilebilecek." dedi. Başbakan Erdoğan, bu açıklamayı önceki akşam TGRT Haber'de katıldığı canlı yayında yaptı. Başbakan Erdoğan işadamları ve hayırseverlere şu çağrıda bulundu: "İşadamlarımıza zenginlere sesleniyorum. Bugün aldığımız Bakanlar Kurulu kararına göre yardım yapan işadamlarımızın yaptıkları yardım, vergi matrahında değerlendirilebilecek. Dolayısıyla vergi matrahından da düşeceğinden işadamlarımız için bu yönden de bir kolaylık getirelim istedik. Mübarek Ramazan ayında keselerini açarlarsa hakikaten çok mağdur, çok mazlum durumda olan Pakistan'ın imdadına Türkiye'nin yetişmesi çok anlamlı olacaktır. Zira dünya hâlâ beklenen duyarlılığı göstermedi."

Pakistan için Başbakanlık hesabında toplanan paranın 22 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kampanyasında da 30 milyon lira toplandığını kaydetti. Kampanyanın bu hafta da devam edeceğini ifade eden Erdoğan, 20 vagonluk iyi niyet kervanının ve 50 TIR dolusu yardım malzemesinin yola çıktığını söyledi. Eşi Emine Erdoğan'ın, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve bir grup kadın ile Pakistan'a gideceğini bildiren Erdoğan, bu heyetin 2-3 gün bölgeyi ziyaret edeceğini söyledi. Erdoğan, kendisinin de kampanyadan sonra Pakistan'a gitmeyi düşündüğünü söyledi.

22 Ağustos 2010 günü Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin açıklamasına göre dünyada yardım için 815 milyon dolar toplandı. Bunun 102 milyon doları Amerika, 65,3 milyon doları Suudi Arabistan, 64,7 milyon doları İngiltere ve 55,15 milyon doları da Avrupa Komisyonu'ndan geldi. Başbakan Erdoğan'ın açıklamasına göre sadece Başbakanlık ve Diyanet'in nakdi yardımları 52 milyon lira oldu. Kimse Yok mu Derneği ise 9,1 milyon lira yardım toplarken, dün de işadamı Fettah Tamince'nin bağışladığı 300 bin liralık değere sahip ayni yardımı uçakla Pakistan'a gönderdi. Kızılay da sadece ayni yardım topluyor. IHH'nin topladığı yardımlar da dün İstanbul'da trenle yola çıktı ve 13 gün sonra Pakistan'a ulaşacak.

1 MİLYON KİŞİ DAHA EVSİZ KALDI

BM Pakistan'da sel felaketi yüzünden 1 milyon kişinin daha evsiz kaldığını açıkladı. BM sözcüsü Maurizio Giuliano, geçtiğimiz çarşamba gününden bu yana Thatta ve Kambar-Şadadkot bölgelerinde 1 milyon kişinin yerlerinden olduğunu açıkladı. Pakistan'ın güneyinde, İndus Nehri'nin taşması riskiyle karşı karşıya bulunan üç şehirdeki 400 bin kişiye daha önceki gün tahliye çağrısı yapıldı. Thatta bölgesinde Sujawal, Mirpur Bathoro ve Daro şehirlerinde oturanlara daha güvenli yerlere gitmeleri için çağrı yapıldı. BM kayıtlarına göre Pakistan'daki sel felaketinden 17 milyonu aşkın kişi etkilendi ve 1,2 milyon ev yıkıldı. Halen 5 milyon civarında Pakistanlı barınacak yer arıyor.
ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri