Anne babaların çocuklarının kaliteli eğitim alması için büyük maliyetlere katlanarak gönderdikleri özel okullar, ücretlerini bu yıl ilk kez kendileri belirledi. Rekabet Kurulu, Özel Okullar Birliği'nin önceki yıllarda koyduğu ücretlere enflasyon oranına kadar zam yapılabileceği kararını 'fiyatlara müdahale ediliyor' gerekçesiyle kaldırdı. Bu şartın ortadan kalkmasıyla önümüzdeki eğitim döneminin fiyatlarını artışını geçen yıla göre üç katı aşan bir zamla belirledi. Böylece bazı okulların fiyatları 30 bin liranın üzerine çıktı.
VELİLERDEN ŞİKAYET YOKMUŞ!
Özel Okullar Birliği Genel Sekreteri ve Özel Akasya Koleji'nin sahibi Nurullah Dal, özel okuların bu yıl yaptığı zammı 'Velilerden bir şikayet yok' sözleriyle savundu. Dal, 'Bu yıl kısıtlama kaldırıldı. Çünkü okullar eğitime yatırım yapıyor. Bu yatırımların karşılanabileceği tek kaynak ücretler. Bize velilerden artışlarla ilgili hiç bir şikayet gelmedi. Herkes kendi bütçesine göre okul seçebilir. 12 bin liraya da okul var, 25 bin liraya da...' dedi. Masrafların yüzde 70'e yakınının personel gideri olduğunu anlatan Dal, 'Akıllı tahta, yeni sıralar, cihazlar ekstra masraf. Teknolojik gelişmeleri artık bir kere yaptırıp 10 sene kullanamıyorsunuz. Bu tür yatırımları kurum ücret artışına yansıtamıyordu. Rekabet olan bir sektörde bunun başka türlü olması mümkün değil zaten' şeklinde konuştu.
VELİLER: ZAM ORANI FAHİŞ
Gaziantep Okul Aile Birlikleri Derneği Başkanı Filiz Oğuz ise zam oranlarını fahiş bulduklarını söyledi. Rekabet Kurulu'nun kararı geri çekilmesi gerektiğini vurgulayan Oğuz şöyle dedi? 'Zam oranları eskiden olduğu gibi devlet tarafından belirlenmeli. Okulların da bunun üzerinden bir fiyat açıklaması gerekir. Okullar oranı kendileri belirledikleri için şu an sistem tamamen arz-talep üzerine işliyor. Aileler için çocuklarının eğitimi piyasadaki herhangi bir ürünü almak gibi olmadığından çocukların alıştıkları arkadaş ortamı ve standartlar nedeniyle bu zamma rağmen çocuklarını özel okula göndermekten vazgeçemiyorlar.'
BİR ÖĞRENCİNİN MALİYETİ 5-10 BİN TL
İstanbul'da faaliyet gösteren çeşitli vakıflara ait eğitim kurumlarının 2012-2013 eğitim öğretim yılı için açıkladığı fiyatlar, özel okuların fiyat listeleri için de önemli bir kıyas teşkil ediyor. Herhangi bir kâr marjı gütmeyen, sene içinde ekstra ücretin talep edilmediği vakıflara ait eğitim kurumlarının anaokulu ve ilköğretim için belirlediği ücretler ise 6-7 bin TL civarında. Yine vakıflara ait okullarda ortaokul ve lise için belirlenen ücretler ise maksimum 13 bin liraya çıkıyor. Vakıf yetkilileri, mütevelli heyeti tarafından yönetilen bu okulların kâr kaygısı gütmediğini vurguluyor. Bu okullarda ayrıca yüzde 10 ile 20 arasında peşin ödeme indirimi, kardeş indirimi gibi indirimler de uyguladıklarını hatırlatıyor.
Servis ücretlerine de zam istiyorlar
Özel okullar, eğitim ve yemek ücretinin dışında Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nce (UKOME) belirlenen servis ücretlerini de zamlı olarak uyguluyor. Bu yıl UKOME'nin servis ücretlerini henüz açıklamamasına rağmen özel okulların velilerden geçen yılın fiyatlarının iki katına yakın oranlarda servis ücreti talep ettiği belirlendi. Pek çok veli UKOME'NİN açıkladığı 145 lira kısa mesafe ücretine rağmen Bilfen Koleji'nin 225 lira almasını, bu yıl fiyat artışının yükselme ihtimaline örnek olarak gösteriyor. Ayrıca veliler özel okulların servis ücreti adı altında kendilerinden tahsil ettiği peşin ücrete ek olarak bir de 'hostes 've 'hizmet' adı altında para almasından da şikayetçi.
En lüks yemek menüsü 6 TL'yi aşmaz
Özel okulların yemek fiyatları ise günlük öğrenci başına 15-25 TL arasında değişiyor. Çeşitli yemek şirketlerinin yüksek sayıda yemek talebi olan kurumlara verdiği rakamlarla, özel okulların açıkladığı yemek fiyatları arasında da bir uçurum söz konusu. Türkmen Yemekçilik'ten Gıda Mühendisi Esin Soyer dört çeşit yemekten oluşan bir menüyü okullara 5,5 TL'den verdiklerini belirtti. Soyer. 'Bize gelen taleplere göre hazırladığımız en lüks menülerin fiyatları bile 7 TL'yi geçmiyor' dedi
memurlar.net