MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne, özel okula dönüşüm programına, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sayısı 3 bin 530 olan dershanelerden 2 bin 536´sı başvurdu. Bunlardan bin 463´ü dönüşüm işlemleri tamamlandı.
Anayasa Mahkemesinin 13 Temmuz 2015´teki kısmi iptal kararı sonrasında MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma neticesinde yönetmelik değişikliği yapılarak yürürlüğe girdi.
Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararında üzerinde durduğu "okul dışı eğitim seçenekleri" vurgusu merkeze alınarak düzenlenen yönetmelik kapsamında "özel öğretim kursu" adında yeni bir kurum tanımlandı.
Anayasa Mahkemesinin 12 yaş sınırını kaldırmasıyla etüt eğitim merkezleri, ilkokul ve ortaokullara yönelik bir kurum haline gelirken, bu süreçte etüt eğitim merkezleri, özel öğretim kursları ve temel liseleri öğrencilere destek oluyor.
Özel öğretim kursuna başvuru rakamları
Sisteme yeni dahil edilen özel öğretim kursları, yönetmelik ve yönergede tanımlamaları yapılarak, çerçeve programı da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylandı.
Bu kapsamda, özel öğretim kurslarına başvuru ve onay işlemleri, mevzuat düzenlemesine uygun yapılarak bu sistemin sağlıklı zeminde yürütülmesi sağlandı.
Bugüne kadar özel öğretim kursu olmak için başvuru yapan 856 kurumdan 683´ünün programı onaylandı, 173´ünün programı düzeltmeler yapılmak üzere iade edilirken, 229 özel öğretim kursunun açılışı gerçekleşti.
1 Eylül 2015´e kadar özel okula dönüşen bin 463 kurumdan bin 221´i ise temel lise oldu.
Temel liselere, mezunlara kurs verme imkanı da sağlanarak okul dışı eğitim seçeneklerinin çok daha çeşitli hale gelmesi sağlandı.
700 temel lisenin mezunları için özel öğretim kursu onayı alınırken, eksikliklerini tamamlayarak yeniden başvuran 174 temel lisenin de hazırladıkları programların inceleme aşaması devam ediyor.