Özbudun: Yargı reformu Anayasa'ya aykırı değil

Sivillerin askerî mahkemede yargılanmasını engelleyen, darbecilere sivil yargının yolunu açan iki maddelik reform gündeme damgasını vurdu.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda yapılan değişikliği 'doğru yönde atılmış bir adım' olarak değerlendiren AB, reformun kasım ayında yayınlanacak ilerleme raporunda yer alacağını bildirdi. MGK'da da ele alınan düzenleme, hukukçular arasında yeni bir tartışma başlattı.



Bazı hukukçular, değişikliğin askerî yargıyı düzenleyen Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğunu savunuyor. Ancak anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun, bu görüşe katılmıyor. Düzenlemenin amaçsal yorumla ele alınırsa Anayasa'ya aykırı olmadığını söyleyen Özbudun, "Ama lafzi bir yorum yapar ve Anayasa'nın 145. maddesindeki 'askerî mahal' deyimine ağırlık verirse iptal edilebilir." diyor. Özbudun, tartışmaların önüne geçmek için 145. maddenin değiştirilerek çağdaş, demokratik bir norm haline getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Anayasa'nın 145. maddesinde, "Asker kişilerin; askerî olan suçları ile bunların asker kişiler aleyhine veya askerî mahallerde yahut askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara askerî mahkemeler bakar." ifadesi yer alıyor. Asker olmayan kişilerin özel kanunda belirtilen askerî suçları ile kanunda gösterilen görevlerini ifa ettikleri sırada veya kanunda gösterilen askerî mahallerde askerlere karşı işledikleri suçlar da askeri yargının görev alanına giriyor. Ergun Özbudun, tartışmaların 'askerî mahal' deyiminden kaynaklandığını vurguluyor. Adi bir suçun, askerî bir mahalde işlenmesi halinde bunun mutlaka askerî yargıya tabi olmadığını ifade eden Özbudun, adam öldürme, müessir fiil veya hükümeti cebren ve şiddet yoluyla devirmeye teşebbüs suçunun askerlik göreviyle ve hizmetiyle hiçbir şekilde ilgisinin olmadığını dile getiriyor. Bu tür suçların askerî mahalde işlenmesinin bu niteliğini değiştirmeyeceğini anlatan Özbudun, şöyle devam ediyor: "Darbe planlarının askerî bir mahalde yapılmasıyla sivil bir mahalde yapılması bakımından suçun niteliği bakımından hiçbir fark yok. Bu bakımdan konu Anayasa Mahkemesi'ne gittiğinde, eğer mahkeme amaçsal bir yorum yaparsa kanunu Anayasa'ya aykırı bulmaması gerekir. Ama lafzi bir yorum yapar ve Anayasa'nın 145. maddesindeki 'askerî mahal' deyimine ağırlık verirse iptal edilebilir. Benim önerim, 145. maddenin değiştirilmesidir. Bunun çağdaş demokratik bir norma getirilmesidir."

Prof. Dr. Özbudun, CHP'nin darbe teşebbüslerini caydırma niyetinde samimiyse bu değişikliğe destek vermesi gerektiğini ifade ediyor. CHP'nin 12 Eylül darbecilerinin yargılanması girişimine temas eden Özbudun, darbeleri önlemenin yolunun '30 sene evvelki defterleri karıştırmak' olmadığına işaret ediyor.

Toptan: Değişikliğe itiraz edecek yön yok

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis'ten geçen düzenlemeyi, "Türkiye'nin erişmiş olduğu demokratik aşamayı dikkate aldığımızda yapılan değişikliğin çok da itiraz edilen yönü yok." şeklinde değerlendirdi. Ancak Toptan, değişikliğin gündüz saatlerinde yapılması gerektiğine işaret etti. 'Düzenlemeden haberinin' olmadığına yönelik açıklamasını ise şöyle savundu: "Meclis başkanının önergelerden haberdar olması mümkün değil." Toptan, Anayasa'ya aykırılık iddialarının olduğunu hatırlatırken Cumhurbaşkanlığı ve Anayasa Mahkemesi sürecinin tamamlanmadığını vurguladı. Kanal 24 Televizyonu'nda yayımlanan Moderatör adlı programa katılan Toptan, darbe planlarıyla ilgili bir soru üzerine de şunları kaydetti: "Varsın kimileri de darbe düşünsün, varsın kimileri de tersini düşünsün. Devletin anayasası, kanunları, legal güçleri, demokrasiye dönük eylemleri eli kolu bağlı mı seyredecek? Hayır. Devlet ve demokrasi, kendini koruyacak silahlarla donatılmıştır; Anayasa'sı var, yasaları var. Böyle düşüncelere hoşgörüyle bakar ama bu düşünmeyi eyleme geçirmeye hoşgörüyle bakmaz. 'Ülkeyi, toplumu, demokrasiyi korurum' der." ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri