Kur artışı, yüksek faizler ve vergi oranları nedeniyle otomobil fiyatları hızla artıyor. 2021 Ocak ayından bu yana otomobil fiyatları yüzde 16'nın üzerinde arttı. 4 yıl geriye gidildiğinde fiyatların yüzde 200'ün üzerinde yükseldiği görülüyor. Gelecek aylarda da fiyatlardaki artışın sürmesi bekleniyor. Sektör yetkilileri,
"Otomobil almak artık çok daha fazla kişi için hayal oldu"
diyor.
Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre otomotiv data ve 2.el araç fiyatlandırma şirketi Cardata'nın CEO'su Hüsamettin Yalçın, Türkiye'de otomobil fiyatlarında son dört yılda yaşanan değişimi analiz etti. Cardata'nın Türkiye'de 2021 yılında en çok satılan 5 modeli üzerinden yaptığı çalışma, 2017'den bu yana otomobil fiyatlarının ne oranda yükseldiğini gösteriyor.
Hüsamettin Yalçın, yükselen kur, enflasyon, yüksek faiz, düşen alım gücü ve yüksek vergiler nedeniyle sıfır kilometre araç satın almanın oldukça zorlaştığına dikkat çekerek,
"2021 yılında en çok satan sıfır araç modellerine baktığımızda; ilk 5 modelin Haziran 2021 dönemindeki ortalama fiyatı 237 bin TL iken 4 yıl önce aynı araçların ortalama fiyatı 78 bin TL'ydi"
şeklinde konuştu.
Hüsamettin Yalçın'ın verdiği bilgilere göre, otomobil fiyatları sıfır araç pazarında son bir ayda ortalama yüzde 4 arttı. Haziran ayında da yaklaşık yüzde 5 zam bekleniyor.
Yalçın'ın dikkat çektiği konulardan biri de kur artışından dolayı düşük vergi dilimine giren araç sayısının hızla azalıyor olması. Geçen yıl 8 model yüzde 45-50 ÖTV dilimine girerken, bu yıl bu sayı 2'ye kadar geriledi. Sektör yetkililerine göre çok yakında bu ÖTV dilimine girecek araç kalmayabilir.
Türkiye'de otomobil fiyatları düşer mi?
Birçok tüketicinin merak ettiği sorulardan biri de "Otomobil fiyatları düşer mi?" Sektör temsilcilerine göre Türkiye'de otomobil fiyatlarının düşmesi çok mümkün görünmüyor. Ancak fiyatların daha fazla yukarıya çıkmaması da belli koşullara bağlı. Hüsamettin Yalçın, bu koşulları şöyle sıralıyor:
- Döviz kurunun düşmesi
- Faizlerin gerilemesi
- Vergilerin makul seviyeye inmesi
- Enflasyonun yüzde 4'ün altında olması
- Kişi başına düşen gelirin artması