Otogaz tüketimi ilk kez benzini geçti

Ekonomik kriz etkisiyle 2009 yılında otogaz tüketimi benzin tüketimini solladı.

2008 yılında 2.29 milyon ton olan benzin tüketimi, 2009 yılında 2.17 milyon tona düşerken 2.11 olan otogaz tüketimi ise 2.33 milyon tona yükseldi.
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Erol Metin, Türkiye'de benzine konulan verginin otogaza konulan vergi arasında 1.18 kuruş fark olduğunu belirterek “Otogazın vergisi, benzinden daha az olduğu için otogaz, benzine göre daha ucuz oldu ve otogaz tüketimi ilk kez bu yıl benzin tüketimini geçti. Türkiye'de benzin arzı, otogaz arzının 4 katı. Böyle devam ederse benzin arz fazlası oluşur. Bu da çok iyi bir şey değil” dedi.
Basına da yansıyan otogazlı Ferrari haberlerini hatırlatan Metin, “Bayilerimiz otogaz kullanımının çok hızlı artığını, bir çok lüks araba sahibi tüketicinin otogaz kullandığını söylüyorlar” diye konuştu.

Motorinde 5.3 gerileme
PETDER'in 2008 Sektör Raporu'nda enerji türlerine uygulanan vergilerin tüketici fiyatlarına doğrudan yansıdığı ve bu nedenle tüketim miktarlarını etkilediği, bu durumun hükümetlerce enerji türlerine yönelik tercihlerin yönlendirilmesinde önemli bir araç olarak kullanıldığı belirtildi.
Raporda, son yıllarda artan toplam motorin tüketiminin 2009 yılında yüzde 5.3 gerilediği, bu düşüşün küresel krizden dolayı Türkiye'de ticari ve endüstriyel faaliyetlerin yavaşlamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri