ÖSYM'nin açıklaması mantıksız

Sınavda ilk 1000'e girenlerin kitapçıklarını bağımsız kurula inceletir misiniz?

Artvin’de öğrenci velisi, avukat Ayla Varan’la şifre skandalını ortaya çıkaran dersane sahibi öğretmen Fahri Akyüz, ÖSYM’nin açıklamasının akla ve mantığa pek uymadığını söyledi.

Açıklamayı eleştiren Fahri Akyüz, “Nasıl oldu da bu kural sadece basına verilen kitapçıkta ortaya çıktı?” diye sordu. Akyüz, şu iddialarda bulundu:

100 bin kombinasyon

“Basına verilen kitapçıkta cevap şıkı 5 adet olduğuna göre, bu kitapçığın kombinasyonları düşüldüğü zaman 100 bin civarında kitapçığın kombinasyonu da yapılabilir. Şıklarını değiştirdiğimiz zaman, sıralama sistemi ile benzer kitapçık türü ile 100 bine yakın kitapçık daha hazırlanabilir.”Kendisinin de bu atmosferi yaşamak için bu yıl sınava girdiğini belirten Fahri Akyüz, “25 yıllık dersanecilik hayatım var. Bu yıl ben de çocuklarla bu atmosferi yaşayayım diye sınava girdim. ÖSYM başkanı değişik kitapçıklarda seçenekler farklı diyor. Sınavda benim kitapçığım basına verilen kitapçıktan farklı. Buradaki birinci soru benim sınavdaki kitapçığımda dördüncü soruydu. Yanıtı aynıydı. C seçeneğiydi” dedi. Bu olayda kamu vicdanının rahat olabilmesi için bir öneride bulunan Akyüz, “Diyelim ki bu şifreleme yanlış ve sadece kopya kitapçıkta var. O zaman belli sayıda öğrencinin kitapçığı çıkarılır, onlar da değerlendirilir. Bu şifreye uymuyorsa o zaman sorun yok. Onların bu şifrelemeye uyup uymadığını bir beyanatla geçiştirmek olmaz. Bundan kamuoyu ne kadar tatmin olur ki?” diye konuştu.

Mide bulandırıcı

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, şifreli soru kitapçığı iddialarını, her adaya özel soru kitapçığı dağıtılmasının daha da güçlendirdiğini savundu. Koncuk, “Kimlere hangi kitapçığın gideceğini biliyorsan, istediğin adaya istediğin kitapçığı bastırırsın. Mide bulandırıcı bir olay ve giderek şüpheler artıyor” dedi. Koncuk, şunları söyledi: “Olayın boyutlarını anlamaya çalışıyoruz. ÖSYM’nin bize basına dağıtılanın dışında adaylara dağıtılan soru kitapçıklarını göstermesi lazım. Kız adaylara pozitif ayrımcılık yaptık diyerek, bilgisayar sisteminin dışında kızları bir okulda toplayabiliyorlarsa, aynı şekilde, yine istedikleri adaylara istedikleri soru kitapçıklarını da bastırabilirler. Şüpheler giderek artıyor. Sineye çekilemeyecek kadar derinleşiyor. Bir an önce kamuoyunun içini rahatlatacak bir örnekle olayın doğrusu açıklanmalı.”

Bu kadar tesadüf olmaz

ŞİFRE iddialarını ortaya çıkaranlardan avukat Ayla Varan şunları söyledi: “Biz bunu yaparken bir sürü çocuğun yıllardır içinde bulunduğu yarışta şaibeler varsa bunun ortaya çıkarılması adına yola çıktık. Herhangi bir kurumu itham etmek için değil. Kişisel kanaatim, bu kadar tesadüfün bir arada olamayacağı yönündedir. Bundan sonraki süreçte de bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Ben bir veli, anne, insan olarak görevimizi yaptığımı düşünüyorum. Soruları öğrencilerden gelen uyarılar üzerine inceledik. Bir sürü alternatif deneyerek şıkları sıraladık. Sıralamanın küçükten büyüğe yapıldığında, testteki şıklarla çakıştığını gördük. Dersanelerle paylaştık. Bir sınav sisteminde bu kadar tesadüf belki olabilirdi ama istatistiki açıdan olamayacağı kanaatine varıldı. Sorular çok uzundu ve çocukların süresi yetmedi. Soruyu okumak mümkün değil ki cevaplandırmak için zaman kalsın. Bu şifreyle hiç soruyu görmeden soruları cevaplamanız mümkün. ”

BASINA dağıtılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kitapçığında “şifreli çözüm” olduğu iddiası, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Başta sınava giren adaylar ve veliler olmak üzere, tepki gören iddia üzerine, çok sayıda soru gündeme geldi. Dün “Sadece basına dağıtılan kitapçıkta bu şifre var” diye yazılı açıklama yapan ÖSYM, tepkilerin büyümesi üzerine basın toplantısı ile sorulara yanıt verme kararı aldı.  Kamuoyunun da merak ettiği şu sorulara yanıt verilmesini bekliyor:

Hangi teknikle?

1- Neden basına dağıtılan kitapçıkta şifreli çözüm yer aldı, bu şifreye neden gerek duyuldu?

2- Sınav sonuçlarına göre ilk 1000’e giren adayların kitapçıklarının bağımsız bir kurul tarafından incelenmesine izin verir misiniz?

3- Soru ve yanıtları birbirinin tıpatıp aynı olan iki kitapçık var mı?

4- Her aday için tamamen ayrı kitapçık basmak teknik olarak mümkün mü? Bu mümkün ise ne kadar zamanda, hangi teknik ve program ile bu gerçekleştirildi?

5- Kitapçıkların üzerinde adayların fotoğraflarının ve isimlerinin olması, hangi adaya hangi kitapçığın verileceğinin önceden bilinmesi, kopya ihtimalini güçlendirmez mi?

6- Kızların, “Pozitif ayrımcılık”la tek bir okulda sınava girmeleri için sisteme müdahale edilebiliyorsa; (varsa) şifreli kitapçıkların da önceden belirlenen kişilere dağıtılması için sisteme müdahale edilmiş olamaz mı?

7- Neden bu yıl “Sorular ve yanıtlar sadece TRT’de yayınlanacak” açıklaması yapıldı, tepkiler üzerine basına yüksek ücret karşılığı verildi?

Kimler biliyordu?

8- KPSS’deki kopya skandalının 9 aydan beri ortaya çıkarılmamış olması yeni kopya skandallarına fırsat tanımıyor mu?

9- Basına dağıtılan kitapçıkta, Matematik soruları için geçerli olan şifre gibi diğer bölümlerin de bir şifresi var mı?

10- Kitapçıkta böyle bir şifrenin yer aldığını ÖSYM yönetiminde kimler biliyor?

Çakışan şıklar

ARTVİN’den başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan iddiaya göre; Matematik testinde cevap şıkları sayısal olarak küçükten büyüğe sıralanıp, soruyla üst üste konulduğunda “çakışan şık” doğru cevap çıkıyor. Küçükten büyüğe sıralandığında çakışan iki şık varsa, küçük olan doğru cevabı veriyor. Hiçbir şıkkın çakışmadığı 5 soruda, cevaplar büyükten küçüğe sıralanıyor ve çakışan şık doğru oluyor. Hepsinin çakıştığı 5 soruda ise cevap ilk çakışan, yani “a” oluyor. Harf kullanılan (a, b, c gibi) 3 soruda, alfabetik sıraya göre şıklar diziliyor; çakışan şık doğru cevabı veriyor. (“x, y, z”li) 3 soruda ise “x” değişken yerine 1 yazılıp işlem yapılınca, küçükten büyüğe kuralı işliyor. Eğitimciler, şıklarında rakam olan Türkçe ve Sosyal Bilimler sorularında da şifrenin geçerli olduğunu buldular.

Savcılıktan soruşturma

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, “YGS soru kitapçığında gizli şifre” ile ilgili inceleme başlattı. İnceleme, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan tarafından yapılacak. Savcılık inceleme kapsamında basına dağıtılan şifreli yöntemin bulunduğu kitapçığı ÖSYM’den istedi. Başsavcıvekili Sakınan, incelemeyi 6 aydır devam eden KPSS’deki kopya iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında yapacak.

 Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri