Savunmasını 15 günlük sürenin bitimine 1.5 saat kala veren ÖSYM, savunmasında, YGS’nin iptal edilmemesi gerektiğini, sınavın hukuka ve eşitlik ilkesine uygun bir şekilde yapıldığını kaydetti. Savunmada, kişiye özel kitapçık uygulamasının sınav güvenliğinin sağlanması için getirildiği ve kopya çekildiğini gösteren hiçbir bulgu olmadığı kaydedildi. ÖSYM’nin savunmayı son dakikada vermesi, “Ankara Başsavcılığı’ndan elini güçlendirecek açıklama bekledi. Açıklama yapılmayınca savunmayı teslim etti” yorumlarına yol açtı. Mahkemenin kararını bugünkü toplantının ardından açıklaması bekleniyor.
ÖSYM’nin savunmasında, kişiye özel kitapçıkların nasıl bir sistemle hazırlandığı anlatıldı. Teknik olarak her sınavda algoritmanın kullanıldığı belirtilen savunmada, soru kitapçıklarının basılma süreci aktarıldı. Şifreleme iddialarına yanıt olarak savunmada, sınav güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla kişiye özel kitapçık uygulaması getirildiği kaydedildi.
Verilerle merkezi sınav sisteminin hangi süreçlerden oluştuğu anlatılan savunmada, ÖSYM davanın reddini istedi. Savunmada, YGS’nin ve sınavın düzenlenmesine ilişkin sistemin hukuka aykırı bir yönü bulunmadığı ifade edildi.
Davayı kim açmıştı?
Davayı açan avukat Ahmet Gürol Şağban, ÖSYM’nin, soru kitapçıklarında sehven şifreleme yapıldığı açıklamasına dayanarak “Hizmet kusurunu bu açıklama kanıtlıyor. Sınavın iptali gerekir” şeklinde bir dilekçeyi mahkemeye sunmuştu. Mahkemenin ise açık hukuka aykırılığın varlığının bulunup bulunmadığını inceleyeceği ifade edildi. Mahkemenin, kararını verirken ÖSYM Kanunu’nun “sınavların uygulanmasına yönelik 7. maddesinin 3. fıkrasındaki bilimsellik, güvenilirlik, adalet ve tarafsızlık ilkelerinin yerine getirilip getirilmediğine” bakacağı öğrenildi.
Milliyet