ÖSS'de başarının püf noktaları

Yarın 1 milyon 450 bin genç ÖSS'ye giriyor. Uzmanlar sınav günü önerileri: Sık sık saate bakmayın, paragraf sorularında önce alttaki soruyu okuyun. Seçenek eleyin, veri ve şekilleri tekrar çizmeyin

İSTANBUL - Gençlerin yaşamındaki dönüm noktası Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yarın yapılacak.
Sınavda 1 milyon 351 bin aday ter dökecek. 2009 ÖSS'ye 1 milyon 450 kişi başvurdu. 2008'e göre başvuru oranı yüzde 11.85 azaldı. Bunun iki nedeni var. Lise son sınıflardan geçen yıl birkaç okul türü dışında mezun verilmedi. Bu nedenle eski mezunlardan ÖSS'ye başvuruların ve üniversiteye yerleşenlerin sayısı arttı. Geçen yıl üniversitelerin kontenjanları artırıldı, üniversiteye yerleşen sayısı da yükseldi. Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) uzmanları yarınki büyük sınav öncesinde adaylara önemli uyarılarda bulundu:

Bir gün öncesi...
Ders çalışmayı bırakın. Dinlendirici özelliği olan bol oksijenli yerlerde oturarak ve dolaşarak gününüzü geçirin. Sınavı zihninizden uzaklaştırmaya çalışın. Sevdiğiniz kişilerle sohbet etme fırsatları yaratın. Uykudan önce psikolojik gerginlik yaratacak durumlara girmeyin. Uyku saatiniz yaklaşınca ılık bir duş alın. Sınava giderken götürmek zorunda olduğunuz belgeler şöyle: Sınava giriş ve kimlik belgesi, Fotoğraflı, TC. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, bir adet fotoğraf
Yanınıza almanız gerekenler: İki adet kurşun kalem, yumuşak silgi, kalem açacağı, saat, bir şişe su.
Sınava girerken yanınızda bulunmaması gerekenler: Cep telefonu, çağrı cihazı, hesap makinesi, cetvel, pergel, defter, kitap, çeşitli hesaplama fonksiyonları olan saat..

Ve sınav günü
Sınav sabahı biraz erken kalkarak besleyici bir kahvaltı yapın. Trafiği düşünerek yola erken çıkın. Sınav yerine, sınavdan 30 dakika önce varacak şekilde hareket edin.
Sınav stresinizin yükseldiğini hissederseniz; nefes egzersizi yaparak gevşeme durumu yaratın.

Sınav sırasında
Öğretmenlerin açıklamalarını iyi izleyin, anlayamadıklarınızı mutlaka sorun. Sınavla ilgili açıklamalar bölümünü dikkatlice okuyun.
Sınav sırasında, yanıt kâğıdınızdaki aday numaranızı ve kimlik bilgilerinizi kontrol edin. Soru kitapçığınız üzerine istenen bilgileri yazın. Sınav başlarken saatinizi ayarlayın ama sık sık saate bakmayın. Testlerin çözümünde, daha önce deneme sınavlarında izlediğiniz ve başarılı olduğunuz sırayı izleyin. Teste başlamadan önce o bölüme ait testin yönergesini okuyarak teste ne kadar zaman ayırmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olun.

Sorular karşısında...
Dikkatli okuyun. Acele etmeden, önce soruyu iyi anlamaya çalışın. Sorulan soruya yanıt olamayacak seçenekleri eleme yoluna gidin.
Uzun ve karışık gibi görünen sorular karşısında hemen paniklemeyin. Sonuca ulaşamayacağınızı gördüğünüz çözüm yolunda ısrar etmeyin. Esnek davranarak, alışılmış çözüm yolundan başka yollar deneyin. Sorularda verilen şekil ve verileri tekrar çizerek ve yazarak zaman kaybetmeyin. Paragraf ya da bir parçaya bağlı sorularda önce, alttaki soruyu okuyun. Tüm seçme sınavlarında öğrenciler arasında en iyileri ayırmak için çok güç sorular da vardır. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğunu kabul edin ve yanıtlayamadığınız sorular karşısında güveninizi kaybetmeyin. (Radikal)

Yanınıza şeker almayın
Sınavdan önce ve sınav sabahı zehirlenme riskine karşı dışarıda ve açıkta satılan ürünlerden, gaz yapıcı besinlerden kaçının. 'Dikkati artırır' diye bilinen şeker ve şekerli besinlere rağbet etmeyin. Sınavda yanınızda bulundurmayın. Çünkü karbonhidrattan yana zengin bu besinler zihni keskinleştireceğine, kan şekerindeki ani yükseliş uykunuzun gelmesine neden olur. Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına, böylece stresin artmasına neden olabilir. Sınav öncesi ve sınav sabahı çay, kahve, kola gibi kafeinli besinler almayın.

radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri