Ortaokula Hazırlık Sınıfı Geliyor!

4+4+4 sisteminde, ortaokul başlangıcına dil ağırlıklı hazırlık sınıfı geliyor. Öğrenci ders seçerek bir kaç yabancı dil de öğrenebilecek.

4+4+4 şeklindeki yeni eğitim sisteminin Meclis’ten geçmesi halinde dil eğitimi konusunda yeni bir uygulama hayata geçirilecek. Yeni eğitim modelinde ikinci 4 olarak nitelendirilen ortaokul kısmına hazırlık sınıfı geliyor. Böylece 4 yıllık ortaokulların ilk bir yılı yabancı dil ağırlıklı eğitim olacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim sistemindeki projeleri tek tek gün yüzüne çıkıyor.


‘Yeni döneme yetiştirin’ talimatı
 
Yabancı dil eğitimine büyük önem veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ikinci 4 olarak nitelendirilen ortaokul kısmının ilk bir yılını hazırlık sınıfı yapmayı planlıyor. Meclise yarın gelecek olan 4+4+4’te eğitim yaşının da 5’e çekilmesiyle birlikte öğrenciler 10 yaşında ciddi bir yabancı dil eğitiminden geçecek. Milli Eğitim Bakanlığı personel yapılanmasında dahi yabancı dil bilmeyen bürokrat barındırmayan Bakan Dinçer, aynı kararlılığı okullarda da uygulayacak. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre Bakan Dinçer, bürokratlarına bazı liselerde uygulanan yabancı dil hazırlık sınıflarını artık ortaokulda uygulamalarıve bunun yeni eğitim sistemine yetiştirilmesi için çalışmalara başlanması yönünde talimat verdi. 

Ortaokulda uygulanacak hazırlık sınıfının yanı sıra öğrenciler, seçmeli ders olarak başka bir yabancı ders seçebilecekler. Böylece öğrenci 12 yıllık eğitiminde birkaç dil bilerek mezun olabilecek. Dil eğitimi için müfredat yenilenirken, kur sisteminin benzeri öngörülüyor. Buna göre öğrenci yabancı dilde her yıl aşama katedecek ve tekrara düşmeden kaldığı yerden devam edecek. Bakanlık yabancı dil öğretmenlerinin hizmet içi eğitimlerinde de yeniliğe gidecek. Öğretmenler branşı olan yabancı dilde hizmet içi eğitim verilerek kendini sürekli geliştirebilecek.
  

Dünya standartlarında İngilizce
 
Eğitim dönemi sonuna kadar öğrencileri mastery (ustalık) seviyesine ulaştırmayı hedefleyen Bakanlık seviyeleri şu şekilde belirleyecek 

A1(Berakthrough): Giriş ya da keşif düzeyi  

A2(Waystage): Ara düzey ya da temel gereksinim düzeyi 

B1(Threshold): Eşik düzeyi 

B2(Vantage): İleri düzey ya da bağımsız kullanıcı düzeyi 

C1(Effective Operational Proficiency): Özerk Düzey 

C2(Mastery): Ustalık  

HİZMETİÇİ EĞİTİMLERLE ÖĞRETMENLERİN KALİTESİARTIRILMALI
 
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, “Öncelikle öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerle yeni modele hazırlanmaları sağlanmalıdır. Bu hizmet içi eğitimler de 20-30 günlük programlarla değil, özellikle yaz aylarında gruplar halinde yurt dışına gönderilmeleri ile olmalıdır” diye konuştu. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Yasin Aktay ise Türkiye’de insanların yıllardır İngilizce dili eğitimini aldığını ancak okullarından mezun olduklarında normal hayattakonuşacak düzeye dahi gelemediklerini söyledi. Teorik olarak öğretilen İngilizce gibi yabancı dillerin pratiğe dönüştürülmediğini aktaran Aktay, “Türkiye’de öğretmenlerin bu yönde gerekli eğitimin verilmediği konusunda ciddi soru işaretleri var. Eğer öğretmenler eğitilmeden böyle bir uygulama başlatılırsa başarının yakalanması imkan dahilinde olmaz” diye konuştu.

 

Ahmet Fatih Erturan/ Star

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri