Son yılların gözde meslekleri, doğru bir tercih ile seçilebilir. Üniversite tercihlerini bugün yapmaya başlayacak olan adayların istedikleri mesleklere yönelik tercih yapmaları çok önemli bir rol oynuyor. Doğru meslekler, doğru tercihlerden geçer.
212
Son yılların gözde meslekleri, doğru bir tercih ile seçilebilir. Üniversite tercihlerini bugün yapmaya başlayacak olan adayların istedikleri mesleklere yönelik tercih yapmaları çok önemli bir rol oynuyor. Doğru meslekler, doğru tercihlerden geçer.
312
Bugün Gazetesi'nden Nesrullah Sonay'ın haberine göre; Günümüzden 10 yıl önce adı sanı bilinmeyen meslekler, bugünün ve önümüzdeki 10 yılın en gözde meslekleri olarak dikkat çekiyor.
412
Doğru tercihte en önemli konulardan biri bugünü değil, 4 yıl sonrasını düşünerek hareket etmek. Nitekim bugün istihdam açığı olan meslekler için aynı durum üniversiteden mezun olduğunuz tarihte söz konusu olmayabilir.
512
Bu yüzden gelecekte rağbet olacak meslekleri göz önünde bulundurarak tercihte bulunmak son derece önemli. Öte yandan gelişen teknolojiyle birlikte meslekler de değişiyor. Peki nedir bu gözde meslekler ve ne kadar kazandırıyor?
612
FEM Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç'ın katkısıyla hazırladığımız yazı dizimizin 3. gününde geleceğin mesleklerine ağırlık verdik. Ayrıca "Okul birincilerine sunulan avantajlar neler?", "2013 ek yerleştirme işlemi nasıl yapılacak?", "Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri hangi önceliklere göre yapılmaktadır?" sorularına da yanıt aradık. İşte o yanıtlar:
712
Geleceğin meslekleri ve çok kazandıranlar Uçak-Uzay Mühendisi: Sektörde eleman ihtiyacı fazla olduğu için iş bulma sürecinde zorluk yaşanmıyor. Başlangıçta ortalama 3 bin lira olan maaşlar, yükseldikçe 20-25 bin seviyelerine kadar çıkıyor. Ayrıca mesleğin popülaritesinin de gitgide arttığı vurgulanıyor.
812
Tıp Mühendisliği- Tarımsal Genetik Mühendisliği- Ulaştırma Mühendisliği: Türkiye'de ilk kez kontenjan ayrılan bu bölümlerden mezun olacak öğrenciler, yine bu alanda ilk meslek sahibi kişiler olacak. Henüz ne kadar kazanç elde edeceklerini bilmek mümkün olmasa da, ilk olmaları maaşlarının yüksek olacağı beklentisi yaratıyor.
912
Sosyal Medya Yöneticiliği: Son günlerde oldukça revaçta olan bir meslek. Reklam ajanslarından birçok çeşitli alanda faaliyet gösteren markaya kadar pozisyon sıkıntısı çekilmeyen; ancak nitelikli eleman sıkıntısı çekilen iş gücü. Bu nedenle mesleği icra edenler, kıdem ve tecrübesine göre aylık 2 bin ile 15 bin TL arasında değişen ücretler alıyor.
1012
Medya İlişkileri Danışmanı: Tanıtım ajanslarında ortalama aylık maaşlar 2-5 bin TL arasında olduğu belirtiliyor. Diyetisyenlik: Her geçen gün obez bir toplum haline gelen Türkiye'de diyetisyenlik en çok aranan mesleklerden biri haline getirdi. Bugün sayıları oldukça az olan diyetisyenler Türkiye'de ayda ortalama 10 bin lira kazanıyor.
1112
Fizyoterapistlik: Tıp mesleklerinin bir diğer parlayan yıldızı fizyoterapistlikte uzmanlar yıl itibariyle istihdam sıkıntısı çekmiyor. Özellikle koruyucu sağlıkla birlikte birçok yerde çalışma imkanı bulabilen fizyoterapistler, aylık 3 bin ile 10 bin TL arasında gelir elde edebiliyor.
1212
Aşçıbaşı: Meslek seçiminde pek önemsenmeyen mesleklerin arasında yer alan aşçıların kazancı hiç de küçümsenmeyecek seviyelerde. Öyle ki iyi bir aşçı iyi bir restoranda 4-7 bin TL maaşla çalışırken çok lüks restoranlarda bu ücret 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. 5 yıldızlı otellerde ise 7-15 bin TL'yi buluyor.