Onlar çıkarıyor, biz gömüyoruz

Bulgaristan önce gömdü şimdi çıkarmaya çalışıyor

Komşu Bulgaristan'ın bugün su üzerine çıkartmak için proje hazırladığı ve kaynak aradığı Seuthopolis Antik Kenti, 1954 yılında Allianoi'nin kaderini yaşadı. Yapımına 1948 yılında başlanan Filibe Barajı ile birlikte Seuthopolis'te kazı başlatıldı. Baraj inşaatı sürerken, Odrissia Kralı Kral 3'üncü Seuthes'in MÖ. 4 yüzyılda 890 metrelik duvarlarla çevrilmiş yönetim merkezi Seuthopolis antik kenti tamamen ortaya çıkarıldı. Çok önemli arkeolojik bulgulara rağmen Seuthopolis, enerji uğruna 1954 yılında baraj sularına gömüldü.

UNESCO'dan ödüllü proje
Seutholopis Antik Kenti'ni kurtarmak için 2002 yılında Bulgaristan'ın tanınmış mimarlarından Jeko Tilev bir proje hazırladı. Tilev'in hazırladığı proje 2006 yılında Sofya'da yapılan Dünya Mimarlık Triennali'nde UNESCO'dan Büyük Ödül kazandı. Bulgaristan Kültür Bakanlığı 80 milyon euro tutan proje için uluslararası mali destek bulmak için çalışmaya başladı. Hollanda, Kuveyt ve Avusturya'dan destek sağlandı.
Projeye göre Koprinka Barajı'nın altında kalan antik kent, 420 metre çapında çember duvar içine alınacak, önce sular boşalacak, temizlenip kurumaya bırakılacak. Ziyaretçiler buraya botlarla taşınacak. Camdan asansörlerle su seviyesinin 20 metre altına kadar inilip bu antik kent gezilebilecek. Çemberin içi bahçe, teras, kafe ve restoranlar ve kültür merkezleriyle donatılacak. Antik kent geceleri tümüyle aydınlatılacak.
Tilev'in projesine ödül veren jüride bulunan ünlü Türk Kentbilimci Mimar Prof. Ahmet Vefik Alp, Bulgaristan'ın kültürüne sahip çıkmak için çırpındığını, bizim ise kültürümüzü gömmek için uğraştığımızı söyledi.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri