Önce kaldırımlar ve yaya yolları

Türkiye'deki ''Ulusal Özürlüler Veri Tabanı''nda kayıtlı özürlülerin yüzde 66,9'u kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin kullanımlarına uygun olmadığı yönünde görüş bildirdi.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile yapılan protokol kapsamında; Ulusal Özürlüler Veri Tabanında kayıtlı olan özürlü bireylere yönelik, ''Özürlülerin Sorun ve Beklentileri Araştırması, 2010'' sonuçlarını açıkladı.

Türkiye genelinde ilk kez yapılan araştırma ile özürlü bireylerin günlük yaşam içindeki sorun ve beklentileri tespit edilerek, bu alandaki politikaların etkin biçimde oluşturulabilmesi hedeflendi.

Araştırmada, Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan ''Ulusal Özürlüler Veri Tabanı'' çerçeve olarak kullanılırken, çalışmanın alan uygulaması ise Haziran 2010'da gerçekleştirildi.

Rapora göre, bu veri tabanına kayıtlı özürlülerin yüzde 29,2'si zihinsel özürlüler, yüzde 25,6'sı süreğen hastalığı olan özürlüler, yüzde 8,8'i ortopedik özürlüler, yüzde 8,4'ü görme özürlüler, yüzde 5,9'u işitme özürlüler, yüzde 3,9'u ruhsal ve duygusal özürlüler, yüzde 0,2'si dil ve konuşma özürlüler ve yüzde 18'i birden fazla özre sahip olanlardan oluşuyor.

Raporda, kayıtlı özürlülerin yüzde 58,6'sının erkek, yüzde 41,4'ünün kadın olduğu bilgisine yer veriliyor.

-''EN ÇOK ÇEVRE DÜZENLEMELERİNDEN ŞİKAYET EDİYORLAR''-

Kayıtlı özürlü bireylerin yüzde 56,8'inin özrünün hastalık sonucu oluştuğu ortaya çıktı. Bu oranı, yüzde 15,9 ile ''genetik veya kalıtsal bozukluklar'', yüzde 9,6 ile ''kaza'' ve yüzde 3 ile ''gebelikte/doğum sırasında yaşanan problemler'' izledi.

Rapora göre, kayıtlı özürlülerin yüzde 66,9'u kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını düşünüyor.

Yaşadıkları yerdeki fiziksel çevre düzenlemeleri ile ilgili olarak, kayıtlı olan özürlü bireylerin yüzde 66,3'ü oturdukları binanın, yüzde 59,5'i dükkan, market, mağaza ve lokantaların, yüzde 58,4'ü kamu binalarının, yüzde 55,4'ü postane ve banka benzeri yerlerin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını belirtti.

-''SOSYAL YARDIMLARDAN YARARLANMA ORANLARI''-

Rapora göre, kayıtlı özürlü bireylerin yüzde 38,4'ü sosyal yardımlardan düzenli olarak yararlanıyor.

Bu bireylerin yüzde 27'si özürlü aylığından, yüzde 11,2'si ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün ayni ve nakdi yardımlarından düzenli olarak yararlandıklarını belirtti.

Bireylerin yüzde 55,7'sinin ağır fiziksel iş ve güç gerektirmeyen işlerde çalışmak istedikleri ortaya çıktı. Yüzde 33,3'ünün sağlık problemleri nedeniyle çalışma zamanı içinde daha fazla kısa molalar kullanmayı, yüzde 27,6'sının ise yarı zamanlı işte çalışmak istediği belirlendi.

-KAMU KURUMLARINDAN NE BEKLENİYOR?-

Rapora göre, kayıtlı özürlü bireylerin yüzde 85,7'si, sosyal yardım ve desteklerin artırılmasını istedi. Yüzde 77'si sağlık hizmetlerinin, yüzde 40,4'ü bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması, yüzde 28,7'si iş bulma, yüzde 25,6'sı eğitim olanaklarının artırılması, yüzde 17,7'si fiziksel çevre ve ulaşım imkanları konusunda düzenlemelerin yapılması yönünde kamu kurum ve kuruluşlarından beklentileri olduğunu belirtti

AKŞAM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri