MİLLİ Eğitim Bakanı Dinçer, "Etüd okulları belirli bir sınıfa imtiyaz. 4 yıl sonra ilkokul ya da ortaokula dönüştürülecekler" dedi. Dinçer, "Hangi okulun İmam Hatip'e dönüştüğü, hangisinin Ortaokula dönüştüğüne dair bugün yapılan haberlerin süpekülasyon olduğunu söylemeliyim. Bunu net olarak Eylül ayında görebileceğiz. Toplumun beklentisi neyse ona göre karar vereceğiz" diye konuştu.
Bakan Dinçer, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen mezuniyet töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yeni sistemde öğrencilerin haftada kaç saat ders görecekleri sorusuna yanıt veren Dinçer, "Biz ders saati çizelgemizi yayınladık. Özellikle İlkokullarda haftada 9 saate yakın serbest etkinlikler var. Artık bundan sonra 720 saatle başlayan 720 saatle 8 yıl boyunca devam eden bir eğitimimiz olmayacak. Birinci sınıfta çok daha az dersimiz var. Eğitim yılı uzadıkca ders saatinin de arttığı bir programa sahibiz" dedi.
43 ÜLKE İNCELENDİ, TÜRKİYE'YLE MUKAYESE EDİLDİ
İlkokul birinci sınıfta hem programın hem de müfredatın hafifleyeceğini söyleyen Milli Eğitim Bakanı Dinçer, " Hergün çocuklarımız için 2 saat oyun ve fiziksel etkinlikler olacak. Ortaokul ve Lisede giderek ağırlaşan bir programımız olacak" diye konuştu.
Bütün bu yeniliklerle ilgili Eğitimde başarılı olan başta AB ve Kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere 43 ülkeyi incelediklerini ve mukayesi yaptıklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Dinçer," Tespit ettiğimiz şey şu: 8 yıl içerisinden 674 saat daha eksik ders verilmiş. Dolayısıyla sekiz yıllık süre içerisinde ders saatlerini arttırmak zorundaydık ki, çocuklarımızın küresel düzeyde ihtiyaç duyduğu dersi verebilelim. 674 saat eksiklik tam bir saate tekabül ediyordu. Bu açıdan biz küresel düzeyde çocuklarımızı rekabete hazırlarken, bunu karşılayacak tedbirleri de alıyoruz" diye konuştu.
"STATÜYÜ KORUYAN DEĞERLENDİRMELER ANLAMLI DEĞİL"
Bazı eğitim uzmanlarının yeni sisteme eleştiriler getirdiğini hatırlatan bir haberciye yanıt veren Bakan Dinçer, tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Eğitim uzmanları kadar, bizim de bu analizleri yaparken kullandığımız eğitim uzmanları var. Bu konuda farklı yaklaşımlara sahip olan insanların teorik görüşleri yerine, farklı uygulamaları yapanlara bakmakta yarar var. Biz küresel dünyanın yaptıklarını inceleyen ve analiz eden bir çalışmadan bahsediyoruz. Diğerleriyse mevcut statüyü koruyarak yapacakları değerlendirmeler, benim için çok fazla anlamlı değil."
"TEMEL PARADİGMALARI DEĞİŞTİRECEĞİMİZİ AÇIKLAMIŞTIK"
Eğitim sisteminde yapılacak değişikliğin kalıcı olup olmayacağı şeklindeki bir soruya da yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Sizin temel yaklaşım tarzınız küresel düzeyde rekabet gücü düzeyinde kurgulanıyorsa, kim gelirse gelsin, farklı bir uygulama yapma şansına sahip değil" şeklinde konuştu. Milli Eğitim Bakanlığı olarak temel paradigmaları değiştireceklerini yeniden yapılanma sürecinde zaten ortaya koyduklarını söyleyen Dinçer sözlerini şöyle sürdürdü: "3 temel odağımız var bizim. Bir, çocuklarımız küresel dünyada ayakta kalabilmek için hangi bilgi ve yeteneğe ihtiyaç duyuyorlar, ona sahip olacaklar. İki, ulusal düzeyde toplumumuzun ve piyasanın ihtiyaç ve beklentilerine sahip olacak. Üç, sosyal sorumluluk sahibi , toplumsal ve ahlaki değerlerin farkında olan tarih bilinci olan çocuklar olacaklar. Bizim üç odağımız var. Bu odakları değiştirirseniz, sistemde değişir."
HAFTADA 36 SAAT, BAŞLAMA VE BİTİŞ SAATLERİ DEĞİŞMEYECEK
'5 sınıftan sonra bir öğrencinin haftada kaç saat ders göreceğini soran bir gazeteciye yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ortaokul öğrencilerinin 28 artı 8 dersle toplam 36 saat ders alacağı bilgisini teyit etti. Eğitime başlama ve bitiş saatlerinin değişmeyeceğini söyleyen Dinçer," Öğrencilerimizin önemli bir kısmı sabahcı ve öğlenci eğitim görüyor zaten. Biz onlarda bir değişiklik yapmadık. Ders saatlerinin başlama ve bitiş saatlerinde bir değişiklik olmayacak" şeklinde konuştu.
ETÜT VE BESLENME OKULLARI 4 YIL SONRA İLKOKUL YA DA ORTAOKULA DÖNÜŞECEK
Etüt ve beslenme okullarının kapatılacağı yönündeki haberleri ve öğrenci velilerinin protestolarını anımsatan bir haberciye karşılık Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Etüt ve beslenme okulları kapatılmadı" dedi
Dinçer, şöyle konuştu:
"Anne ve babaları çalışan çocuklardan ancak kurayla alabildiğimiz bir eğitim kapsamına sahip. Yani çok sınırlı sayıda velilin çocuğunun kabul edilebildiği okullar. Ama aynı zamanda o mahalledeki çocukları kabul etmediğimiz bir eğitim yapısıdır. Ben bunu belirli bir sınıfa imtiyaz olarak görüyorum. Çok açık bir şekilde bu kadar çok dersliğe, bu kadar çok yeni yapıya ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, seçkinci bir yapının doğru olmadığı kanaatindeyim. O okullar kapanmıyor. Çocuklarımızı da mağdur etmeyeceğiz. Eğitim ve beslenme uygulanmasına göre kaydını yaqptırmış çocuklarımız degişiklik olmaksızın, mezun olana kadar devam edecekler. ancak biz artık o okullara ilköğretim okulu olarak tanımladık. Artık bir ilkokulumuz nasıl öğrenci alıyorsa öyle öğrenci almaya devam edecek, 4 yıl sonra da bir ilkokula ya da ortaokula dönüşecek."
20 DERSTEN 4 TANESİNİ SEÇECEK
Bugün basına yansıyan 20 seçmeli dersle ilgili bir açıklama da yapan Milli Eğitim Bakanı Dinçer, "20 seçmeli ders içerisinden çocuklarımızın seçebileceği ders sayısı 4 tanedir" dedi. Dinçer, "20'ye yakın ders koymakla çocuklara kendi ilgi alanlarına dönük fırsat verme anlamına gelir. Seçenek çok ama, okun içerisinden 4 tanesini seçme şansına sahip" şeklinde konuştu.
HANGİ OKULLARIN İMAM HATİPE DÖNÜŞECEĞİ EYLÜL AYINDA BELLİ OLACAK
İstanbul'da 18 Genel Lisenin İmam Hatip Lisesine dönüştürüldüğüne dair haberlere de tepki gösteren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, " Biz eğitimde kademeli bir sisteme geçmemiz sebebiyle, ilkokulları, ortaokullara fiziki olarak gözden geçiriyoruz. Bunu yaparken okullarımızdan hangisi ilkokul olacak, hangisi ortaokul olacak, bu ortaokullardan acaba ne kadarı imam hatip okulu olarak açılacak. Bunlara dair hiçbir kararı merkezden vermiyoruz. Yerel yöneticilerimiz ihtiyaçları belirliyorlar. Ona göre karar verecekler. Bizim birçok karararımız belki bir tahmine dayalı. Yarın öğrencilerimiz kayıtlarını yaparken herşey somutlaşacak. Hangi okulun imam hatipe dönüştüğü, hangisinin ortaokula dönüştüğüne dair bugün yapılan haberlerin süpekülasyon olduğunu söylemeliyim. Bunu net olarak Eylül ayında görebileceğiz. Toplumun beklentisi neyse ona göre karar vereceğiz" diye konuştu.
HASSASİYETLER KORUNACAK
Öğrencisi okullarla, tarihi ve geleneği olan okulların başka bir okula dönüştürülmeyeceğine dair talimatı olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Dinçer, " Eğer veliler belirli bir konuda hassasiyet gösteriyorlarsa. o hassasiyetin korunması noktasında ilkesel bir durumuşuz var. 4 artı 4 geçiş sürecinde belki bazı sorunlar yaşayabiliriz ama bunu asgari düzeyde, kimseyi rahatsız etmeden gerçekleştirebilmek için elimizden geleni yapacağız" şeklinde sürdürdü.
İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZDA ÖĞRETMEN TEMİN EDECEĞİZ
Yeni seçmeli derslerle ilgili öğretmen alımı olup olmayacağını soran bir gazeteciye yanıt veren Dinçer, " Bizde öğretmen olmanın şartları belli. Bunları değiştirmiş değiliz. Bu dersleri verecek olan öğretmenlerimizdir. Eğer bunun dışında biz kadroda mesleki alanda bir öğretmene sahip değilsek, o zamanda hangi şartlarda öğretmen istihdam edeceğimiz bellidir. Onda değişiklik yapmıyoruz. İhtiyaç duyduğumuzda öğretmenlerimizi temin edeceğiz" diye konuştu.
KAPATILAN BAZI KÖY OKULLARI AÇILACAK
Belli okullara yoğunluk olup olmayacağını, dersliklerin yetip yetmeyeceğini soran bir haberciye de yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, açıklamalarını şu şekilde tamamladı:
"Mevcut derslik sayımız aynıysa, öğrenci sayımız da aynıysa neden yoğunluk olsun. Sadece bir fiziksel olarak yeni bir tanzim yapacağız, öğrenci sayısı aynıyken, fiziksel kapasitemiz artmışken, belki dar bir alanda bir meslek lisesine, bir imam hatip okuluna yoğun bir ilgi olursa, ondan kaynaklı fiziki sorun çıkabilir. Onu da çözebileceğimizi düşünüyorum. Ama onun ötesinde 8700 yeni derslik kazandık. Okul yöneticilerin makam odası olarak kullandığı bazı alanları dersliğe dönüştürdük. Okulların, kesintisiz eğitim sebebiyle kapatmak zorunda kalan köy okullarının açılma ihtimali ortaya çıktı. Şimdi onları da gözden geçiriyoruz. Böyle bakıldığında öncesinden daha iyi olacağını tahmin ediyorum."
ESKİ BAKAN YENİ REKTÖR
Rektörlüğünü Ak Partili Eski Bakanlardan Nazım Ekren'in yaptığı İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin 2011-2012 Eğitim ve Öğretim Dönemi mezuniyet törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğrenci ve velilere hitaben yaptığı konuşmada da Türkiye'nin öncelikli hedefinin üniversite mezunu sayısını arttırmak olduğunu söyledi.
YÜKSEK ÖĞRENİMİN YENİDEN YAPILANMAYA İHTİYACI VAR
Öğrencilere hitaben konuşan Dinçer, ' Artık sadece devletin öngördüğü bir eğitim sistemi değil, vatandaşın istediği bir eğitim sistemini, toplumun farklı kesimlerinin istediği bir eğitim sistemini sunmaya çalışacağız" dedi. Milli Eğitim Bakanlığının kendi paradigmalarını değiştirdiğini ve benzer bir değişikliğe yüksek öğrenimin de ihtiyacı olduğunu belirten Dinçer, "Türkiye'deki yüksek öğreniminin benzer şekilde bir paradigma değişikliğine ve yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var" diye konuştu.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş da törende yaptığı konuşmada duygusal anlar yaşadı. Yeniden aday olmayacağını ve İTO başkanı olarak son kez bu törene katıldığını söyleyen Yalçıntaş konuşurken hayli duygulandı.