Ömer BALIBEY, "Herkes okula gidecek"

”Kimse bir yere, eve falan gitmeyecek. Herkes okula gidecek. ’Çocuklar hafız, hoca olacak’ deniyor. Yok böyle bir şey. Eğitim zorunlu olacak. Kimse endişelenmesin”

Öğretmen  Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, zorunlu eğitimi 12 yıla  çıkaran kanun teklifiyle ilgili, öğrencilerin ilk dört yıldan sonra seçmeli  dersler almaya başlayacağını belirterek, ”Kimse bir yere, eve falan gitmeyecek.
Herkes okula gidecek. ’Çocuklar hafız, hoca olacak’ deniyor. Yok böyle bir şey.  Eğitim zorunlu olacak. Kimse endişelenmesin” dedi.
 
Avrupa Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen ”2023 Perspektifinde Kuramdan  Uygulamaya Okul Öncesi Eğitimi Uluslararası Sempozyumu”nda konuşan Balıbey, okul  öncesi eğitim alanındaki öğretmenlere büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
 
Balıbey, ihtiyaç sıralamasında birinci sırayı psikolojik danışmanlık,  ikinci sırayı sınıf öğretmenliği, üçüncü sırayı ise İngilizce öğretmenliğinin  aldığını ifade ederek, ”Eskiden eğitim alanındaki yatırım daha çok tıp  fakülteleri, mühendisliklere yapılırdı. Öğretmen fakültelerine pek önem  verilmiyordu. Ancak sayın bakanımız gelir gelmez ’İlk iş olarak öğretmenlerimizi  eğitmeliyiz’ dedi. Şuan öğretmenliğin niteliğini arttırmak için neler yapmalıyız  konusu üzerinde çalışıyoruz. Akademisyenlerden bilgi alıyoruz” diye konuştu.
 
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifine de değinen Balıbey,  şunları kaydetti: ”Sistem henüz yasalaşmadı. Bize bürokratlar olarak sürekli bu konu  soruluyor. ’Okul öncesi kalkacak mı?’ deniyor. Yok böyle bir şey. Biz Milli  Eğitim Bakanlığı olarak, çok büyük bir adım attık. Geçen yıl sadece okul öncesi  için 17 bin öğretmen aldık. Bu yıl bir ay önce yine 17 bin öğretmen daha atadık  ki, bunların büyük bir bölümü okul öncesi öğretmendi. Sadece Van’a 800 öğretmen  gönderildi. 60 ayı dolduran çocuklar veli isterse okula kayıt edilebiliyordu.  Ancak eylül ayından sonra 60 aylıkları zorunlu alacağız. Biz zaten 60 ilde bu  okul öncesini almıştık sistemimize. Bunlar devam edecek. ’Okul öncesi öğretmenler  1. sınıfın derslerine mi girecek?’ diye soruluyor. Okul öncesi öğretmenlerin  böyle bir zorunluluğu yok.”
 
Balıbey, birinci sınıfta sistemi hafifleteceklerini anlatarak, ”Öğrenci,  ilk dört yıldan sonra seçmeli dersler almaya başlayacak. Kimse bir yere, eve  falan gitmeyecek. Herkes okula gidecek. ’Çocuklar hafız, hoca olacak’ deniyor.  Yok böyle bir şey. Eğitim zorunlu olacak. Kimse endişelenmesin. 48 ay zorunluluğu  gelecek. 3-4 yaş sistemin içine girecek ve okul öncesi öğretmenlere daha çok  görev düşecek” şeklinde konuştu.
 
Bakanlık olarak okul öncesi eğitime değer verdiklerini anlatan Balıbey  ”Genç bir öğretmen kadromuz var. Öğretmenlerimizin yüzde 73’ü 40 yaşın altında.  Bu büyük bir şans. Öğretmenlerimize akademisyenler eğitim verecek ve her 5 yılda  bir sınava girecekler. 7-8 yılda bir kariyer sınavlarına girecekler. Baş  öğretmen, uzman öğretmen gibi unvanlar alacak” ifadelerini kullandı.
 

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri