Sekizinci sınıfa giden kızının 2014-2015 ve 2015-2016 eğitim ve öğretim dönemlerinde hak etmesine rağmen eğitim ve öğretim desteği alamadığından şikayet eden A.B, son çare olarak Ombudsman'ın kapısını çaldı. Şikayet sahibi anne, Ankara'da özel bir ortaokulda okuyan 8'inci sınıf öğrencisi kızı için 2014-2015 ve 2015-2016 eğitim ve öğretim dönemlerinde, eğitim ve öğretim desteği talebinde bulunduğunu, ancak iki yıldır bu destekten faydalanamadığını belirtti.
Mağduriyet yaşayan öğrencinin annesi A.B, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek öğrencilerin tespit formunda kızının toplam puanının 456 olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı'na eğitim ve öğretim desteği talebinin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili olarak başvurduğunu ancak sorularına cevap bulamadığını da ifade etti.
'Dengeli ve adil'
Şikayette bulunan vatandaş ayrıca, eğitim ve öğretim desteği verilebilecek öğrencilerin tespit formunda yer alan kriterlere verilen puanlama sisteminde aykırılıklar ve bazı eksikler olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı'nca hakkaniyete uygun olmayan şekilde öğrencilere destek verildiğini iddia ederek şikayet konusu hususların incelenip bir karar verilmesini talep etti.
Şikayeti işleme alan Kamu Denetçiliği Kurumu, yapılan inceleme sırasında Milli Eğitim mevzuatına göre; teşvik ödemesi almaya hak kazanan öğrencilerin tespitinde birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıf seviyelerine daha fazla kontenjan ayrılması ve alt sınıf seviyelerinden üst sınıflara doğru yerleştirme yapılmasının özellikle ara sınıflar ve üst sınıflar için dezavantaj oluşturduğu ve hakkaniyete uygun olmadığı sonucuna ulaşıldı. Ayrıca, ailelerinin gelir durumunun tespitinin puanlama kriterleri ve beyan usulü açısından yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtildi. A.B'nin başvurusu 9 Haziran'da cevaplanırken, Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu imzasıyla MEB'e tavsiyede bulunulan kararda şu ifadeler yer aldı:
"Eğitim ve öğretim desteğine ilişkin yerleştirme sürecinde ara sınıflar açısından daha dengeli ve adil dağılım yapılabilmesi, başvuruya hak kazanan adaylara eşit ve hakkaniyete dayalı bir şekilde destekten istifade imkanının tanınması için ilgili tebliğ, kılavuz ile usul ve esasların gözden geçirilmesi ve ailelerin gelir durumunun tespitinde kullanılan kriterlerin ve puanlamanın yeniden yapılması, mağduriyetin makul sürede giderilmesi hususunda yeni bir işlem tesisi için Milli Eğitim Bakanlığı'na tavsiyede bulunulmasına karar verildi."
Milliyet / MERT İNAN İstanbul