Bu renkli tablo helikopterden yapılan çekimle kayda alındı. Çocuklara, Kiler GYO tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin en yüksek binası olan Levent Sapphire'in 236. metresindeki 360 derecelik seyir terası ev sahipliği yaptı. İspanya, Venezuela, Hindistan, Yemen, Tayland gibi ülkelerden gelen öğrenciler, İstanbul'u zirveden izlemenin mutluluğunu yaşadı.
Türkçenin altın çocukları mest etti
9. Türkçe Olimpiyatları için Ankara'da bulunan dünya çocuklarının protokol ziyaretleri sürüyor. Azerbaycan, Kamerun, Tanzanya, Etiyopya, Romanya ve Endonezya'dan gelen bir grup öğrenci, 130 ülkeden bine yakın arkadaşlarını temsilen Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, emekli Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'i makamlarında ziyaret etti. Yargıtay Başkanı Kaynak, her birini Türkiye'nin fahri konsolosu olarak nitelendirdiği çocukları görmekten duyduğu mutluluğu dile getirirken, Yargıtay Başsavcısı Erbil duygularını şu ifadelerle anlattı: "İsmini duymadığımız ülkelerde Türk bayrağının dalgalanmasına sebep olanlara teşekkür ederiz. Devletin yapmadığını arkadaşlarımız yaptı."
Misafirleriyle tek tek ilgilenen TRT Genel Müdürü Şahin de, Türkçe öğretiminin zorluğuna işaret etti ve TRT Okul kanalında Türkçe dersleri yayınlanacağının müjdesini verdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Türk okullarının ülkenin tanıtılmasına büyük katkı sağladığını belirterek, "Bu okullardan yetişen öğrenciler, hem Türkçenin dünya dili olmasını sağlayacak hem de dünya barışına büyük katkı sağlayacaklar.'' dedi. Olimpiyat çocukları, geçen yıl kendilerini makamında kabul eden eski Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e bu yıl da sürpriz bir ziyarette bulundu. Ankara'da çocuklarla bir araya gelen Gerçeker, çocukların ziyaretinden mutluluk duyduğunu dile getirdi. Bu arada yemeğe katılan öğrenciler, Türkçe şarkı seslendirerek şiirler okudu ve Gerçeker ile Türkçe sohbet etti. Yemeğin ardından öğrenciler ile Gerçeker hediyeleşti. ANKARA ZAMAN
Harmandalı oynuyor, içli köfte yiyorlar
Bundan 10 yıl önce birisi çıkıp, 'Mozambik'te, Gana'da, Kenya'da, Amerika'da, Avrupa'da çocuklar Türkçe konuşacak, hatta şarkılar söyleyecek ve halk oyunlarımızı oynayacak.' dese, kaçımız inanırdık? Muhtemelen çok azımız. 9. Türkçe Olimpiyatları için 130 ülkeden gelen bine yakın öğrenci, bunun hayal olmadığını gösterdi bizlere. Brezilyalı Natalia Ta Gein, Sezai Karakoç'un 'Ey Sevgili' şiirini okurken yüreğimiz titriyor, Kenyalı öğrenciler harmandalı oynarken göğsümüz kabarıyor. Şimdi kendi ülkelerinde Türk okullarına gitmeyi tercih eden Türkçe sevdalılarının hikâyelerini okuyacaksınız bu satırlarda. Aralarında Türkleri Arap zanneden de var, yemek denilince aklına içli köfte gelen de...
Brezilya'dan Türkçe Olimpiyatları'na katılan 16 yaşındaki Natalia Ta Gein, günde 4-5 saat çalışarak bir yılda öğrenmiş Türkçeyi. Evi uzakta olduğu için geliş gidişi 3,5 saati geçmesine rağmen Türk okulunu tercih eden Natalia, hafta sonları da Türklerle vakit geçiriyormuş. Natalia, "Türkleri Arap sanıyordum, Türkiye'ye geldikten sonra çok şaşırdım. Şimdi burada üniversite okuyorum." diyor. Kenya'dan Türkçe Olimpiyatları'na katılan Paul Chege (17) ve Austin Bwire (17), özel beceri dalında 'değişim' adlı bir gösteri sunuyor. Bir öğrencinin Türk okullarına kayıt olduktan sonra karakterindeki değişimlerini esprili bir dille anlatan Kenyalı öğrenciler, izleyenleri gülmekten kırıp geçiriyor. Onların bir başka özelliği de tıpkı bir Egeli gibi harmandalı oynaması. TRT'nin düzenlediği 23 Nisan programlarına 2 kez katılan ve Türk ailelerin evinde kalan Belaruslu Vlad Voinich gördüğü sıcak ilgi nedeniyle Türkçe öğrenmeye karar vermiş. 'En büyük isteği Türkiye'de yaşamak' olan Vlad, Türkiye'de gazetecilik yapmak istiyor.
Olimpiyatlara katılan Türk öğrencilerin de birbirinden ilginç hikâyeleri var. Esma ve Mesut Boztaş kardeşler onlardan ikisi. Fas'ın Tanca şehrinde dünyaya gelen iki kardeş, Arapça ve Fransızcayı anadili gibi konuşuyor. İngilizce de öğrenen iki kardeşin amacı İspanyolca da konuşabilmek. Türkçe Olimpiyatları'na anadil kategorisinde Mehmet Akif'ten 'Atiyi karanlık görerek azmi bırakmak' şiiriyle katılan Esma, ümitsiz olunmamasını anlattığı için bu şiiri tercih etmiş. Anne Dua Sezer Boztaş, yurtdışındaki okullarda Esma ve Mesut gibi birkaç yabancı dil konuşan, hem kendi Türk kültürünü hem de yurtdışını çok iyi bilen nesiller yetiştiğini söylüyor.
Avusturyalı anne gönüllü elçi olacak
Avusturyalı 14 yaşındaki Juliane Sophia Pühringer, bir Türk arkadaşı aracılığıyla Türkçeye merak sarmış. Ailesinden habersiz Türk okuluna giden Juliane, anne-babasından destek görünce Avusturya birincisi olmuş. Juliane'yi Türkiye'ye gelirken Almanca öğretmeni olan annesi Johanna Pühringer de yalnız bırakmamış. Türkiye'ye ilk kez gelen anne ve kızı misafirperverlikten o kadar etkilenmiş ki anne Pühringer, ülkesinde Türkiye'nin gönüllü elçisi olacağını belirtiyor. İrlandalı Chantelle Lousie Bennett ise içli köfteyi çok seviyor. Öğretmenlerini içli köfte yaparken görünce çok şaşıran, tadına bakınca da çok beğenen Chantelle'nin Türkiye yemeği denilince aklına 'içli köfte' geliyor.
Zaman