Öldüğünüzde hesaplarınızın başına bakın ne gelecek?
Facebook, Apple, Gmail, Instagram hesaplarınız var. Peki sizden sonra bu hesaplara ne olacak? İşte herkesin mutlaka bilmesi gereken internetin ölüm
137
Facebook, Apple, Gmail, Instagram hesaplarınız var. Peki sizden sonra bu hesaplara ne olacak? İşte herkesin mutlaka bilmesi gereken internetin ölüm sonrası kuralları...
237
Almanya'da 15 yaşındaki bir kızın trenin altında kalarak yaşamını yitirmesi şüphesiz çok üzücü bir olaydı. Kızın ailesi, olup bitenleri yakından incelemek için kızlarının çevrimiçi hesaplarını incelemek istediler.
337
Ancak aile, kızlarının sosyal ağlarına hala ulaşabilmiş değil. Veriler, parolalar hala ölen kıza ait; ailesine değil.
437
Ancak aile, kızlarının sosyal ağlarına hala ulaşabilmiş değil. Veriler, parolalar hala ölen kıza ait; ailesine değil.
537
Alman kız verileri hakkında hiçbir şey söylememiş olmasa da Facebook, özel verilerini ailesine açmanın kızın arkadaşlarının gizliliğini ihlal edeceğini ileri sürüyor. Bu duruşu sergileyen tek teknoloji firması Facebook değil. Benzer bir durumda Apple da ölen kişinin verilerini gizli tutmayı tercih etmişti.
637
Elbette teknoloji firmaları boş boş durmuyorlar ve bu konudaki soruları nasıl cevaplayacaklarını düşünmekle meşguller. İşte önde gelen web hizmetlerinin ölümle ilgili veri ilkeleri...
737
Facebook Bahsettiğimiz gibi Facebook bu konuda oldukça katı. Ölen kişinin hesabı kapatılıyor veya bir anı hesabına dönüştürülüyor.
837
Facebook Bu sadece geçerli bir ölüm belgesi ile yapılabiliyor ve belge, Facebook tarafından denetleniyor. Tüm bunların yapılabilmesi için ölenin yetkilendirilmiş bir yakınının bulunması gerekiyor.
937
Twitter Facebook gibi Twitter da hesabı kalıcı olarak silmeye izin veriyor. Ancak Twitter, bunu sadece hesap sahibinin yapabileceğini, kullanım koşullarında açıkça belirtiyor.
1037
Google hesapları Google'ın bu konuda çalışan iyi bir sistemi var. Inactive Account Manager aracı, diğer hizmetlere göre biraz farklı işliyor.
1137
Google hesapları Google burada hesabınıza oturum açıp açmadığınızı, Gmail'i kullanıp kullanmadığınızı vs. kontrol ediyor. Hesabınız belirli bir süre kapalı kaldığında önceden belirlediğiniz adreslere sizin sözcüklerinizden oluşan bir eposta gönderiliyor.
1237
Microsoft Google gibi Microsoft da kapsamlı hesap erişim ve aktarım ilkelerine sahip. Microsoft Next of Kin Process kapsamında geçerli belgelere sahip bir kişi, şu bilgileri ve fazlasını isteyebiliyor: Epostalar ve ek dosyalar Kişi listeleri Adres defterleri
1337
Microsoft Bu veriler size ulaştırılsa da hesabın parolası size verilmiyor. Bazı kullanıcılar bu durumdan dolayı hayal kırıklığına uğruyor, çünkü ölen kişinin bilgisayarı kilitli kalıyor.
1437
Apple Apple, ölümde dahi kullanıcılarının gizliliğine oldukça dikkat ediyor. Bir Apple kullanıcısı öldüğünde, resmi olarak hesabı ve kullanıcıya lisanslı her şey ölüyor.
1537
Apple Bu, müziklerin, filmlerin, fotoğrafların ve çok daha fazlasının yok olabilmesi demek. Bunları Apple'ın elinden geri alabilmek için bir mahkeme kararı gerekebilir.
1637
Apple Bazı gayri resmi kaynaklara göre iTunesStoreSupport@apple.com adresine başvurmakta fayda var.
1737
Steam Steam, kişisel verilerle ilgili bir açıklama yapmasa da hesabınızın hakkını kimseye satamayacağınızı veya transfer edemeyeceğinizi açıkça belirtiyor. Steam'e göre yazılım "lisanslanıyor" ve "satılmıyor". Bu yüzden yazılımlar hakkında sahiplik iddia edemiyorsunuz.
1837
Steam Yani ölen kişinin parolasını bilmiyorsanız, oyunların hepsi silindi anlamına geliyor. Bu durumda Steam'in kullanıcı desteğinden yardım ister ve hesap sahibinin öldüğünü söylerseniz, durum daha da kötüye gidebilir.
1937
Steam Çünkü bu durumda hesap sahibinin öldüğünü söyleyerek Steam'in hesabı kilitlemesini sağlamış oluyorsunuz.
2037
Ne Yapmalı? Parola yöneticileri bu konuda en iyi çözüm olarak karşımıza çıkıyor. LastPass, DashLane, PasswordBox gibi parola yöneticileri, acil durumlar ve ani ölümler için özel parola paylaşım işlevleri sunuyorlar.
2137
Sosyal medyanın en önemli mecralarından biri olan Facebook bağımlılık yapıyor. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, Facebook bağımlılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
2237
Dünya üzerinde her 3 kişiden ikisinin sosyal ağları ziyaret ettiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin,
2337
"Her gün Facebook üzerinde 8 milyar dakika geçirilmekte ve 285 milyon adet içerik paylaşılmaktadır.
2437
350 milyon aktif kullanıcısı ile Facebook bir ülke olsaydı Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık 3. ülkesi olurdu.
2537
Son 10 yılın en yoğun sosyal paylaşım sitesi olan Facebook, bu yoğun kullanım ardından kişilerin gündelik hayatını, beğenilerini gün içindeki ruhsal durum ve davranışlarını etkileyen bir alan haline gelmiştir" dedi.
2637
Hafıza sorunu ve unutkanlığa yol açabilir
2737
"Yapılan bilimsel çalışmalarda yoğun Facebook kullanımı olan kişilerde beynin amigdala bölgesindeki gri materyalinde madde bağımlısı hastalardaki gibi hacim azalmaları olduğu gözlenmiştir" dedi.
2837
Beynin bu bölgesindeki etkilenmeler beraber hafıza sorunları, unutkanlık, muhakeme yetilerinde kayıp olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
2937
Uyum ve iletişim sorunu yaşayanlar risk altında
3037
uyum sorunu yaşayan ve beğenilme kaygısı yaşayan genç bireylerin Facebook bağımlılığı açısından risk altında olduğunu söyleyen Çetin,
3137
"Kişinin bilgisayar aracılığı ya da akıllı telefon kullanarak gününün büyük kısmını sosyal medya hesaplarında geçirmesi,
3237
diğer gündelik aktivitelere zaman ayırmaması, Facebook'a girme açısından yoğun bir istek hali yaşaması,
3337
bunu sağlayamazsa ortaya kavgı durumunun çıkması bağımlılık açısından rik oluşturabilecek kriterlerdir" dedi.
3437
İnternet bağımlılığı tedavi edilebilir
3537
Gün içinde diğer aktivitelere daha fazla zaman ayırmasının sağlanması, akıllı telefon kullanımın azaltılması,
3637
sosyalleşme ve insan ilişkileri özelinde eğitilmesi, olası ek psikiyatrik tanıların değerlendirilmesi, gerekli terapi ve ilaç tedavilerinin değerlendirilerek başlanması gerekir.