Okumayan çocuk kalmayacak

Mardin'in Pirinçli köyünde yarattığı mucize oldu. Okullaşma yüzde 100'e ulaştı.

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen "Fark Yaratanlar"ın 30 Aralık Perşembe günü, saat 21:10'da, CNN Türk'te yayınlanan onikinci bölümünde genç bir sınıf öğretmeni olan Zekeriya Ersoy'un, Mardin'in Pirinçli köyünde yarattığı mucize ekranlara geldi. Ersoy, Türkiye'deki eğitim politika ve uygulamalarını bulunduğu köye uyarlayarak, bine yakın öğrenciyi ilköğretime kazandırarak ve bölgesindeki okullaşma oranını yüzde yüze çıkararak fark yaratıyor.

Cüneyt Özdemir'in sunumuyla CNN Türk'te canlı olarak yayınlanan "Fark Yaratanlar" programı, hiç tanımadıkları insanların hayatlarına katkıda bulunan, onlar için fırsatlar yaratan; daha iyi yarınlar için mücadeleden vazgeçmeyen insanların öykülerini ekrana taşımaya devam ediyor. Fark Yaratanlar'ın bu haftaki konuğu Zekeriya Ersoy da, genç bir sınıf öğretmeni olarak Mardin'de başladığı öğretmenlik macerasında, idealistliği ve kararlılığı ile zorlukların üstesinden gelen bir eğitim gönüllüsü…

Zekeriya Ersoy, 2000 yılında Mardin'in, 7 köy ve 14 mezradan oluşan Pirinçli Köyü'nde göreve başladığında, 8 yıllık kesintisiz eğitim yasasına rağmen 8 yıllık okulun bulunmadığı, öğrencilerin okula gidemediği bir manzarayla karşılaştı. Bu karanlık tabloyu aydınlatmak için çalışmalara başlayan Ersoy, bölgedeki aşiret reislerini ikna ederek, 250 çocuğu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'na (YİBO) yerleştirdi. YİBO'larda uyum sorunu yaşayan ve okuldan kaçan çocuklar için köydeki karakol lojman binasını okula çevirdi, Pirinçli Köyü'nü 8 yıllık eğitim verecek bir okula kavuşturdu. Ardından, eğitim sistemi dışında kalan çocukları tespit etmek üzere alan taramaları gerçekleştiren Ersoy, okulu terk eden ya da hiç okumamış olan ''eğitim yaşı geçmiş'' 1000 çocuğu ortaya çıkardı. Okul olmayan civar köylerde, köylüler şoförlüğe soyundu, aileler ikna edilerek taşımalı eğitime başlandı. Ersoy, eğitim yaşı geçmiş çocuklar için ise hızlandırılmış (Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı) programını devreye soktu ve bu çocukları da eğitime kazandırdı.

Zekeriya Ersoy, Türkiye'deki eğitim politika ve uygulamalarını, Pirinçli Köyü'ne etkin bir şekilde uyarlıyor. 2000 yılında 60 öğrenci, 2 öğretmen ve 1 derslikle yola çıkan Ersoy, bugün 9 derslikte 23 öğretmenin desteğiyle 924 öğrenciyi ilköğretime kazandırmayı, ilköğretimde okullaşma oranını yaşadığı bölgede %100'e çıkarmayı başarıyor.

Sıradışı kişilerin öyküleri her Perşembe ekrana taşınıyor

Birinci sezonda 54 ilden 500 aday gösterilen "Fark Yaratanlar" programın ikinci sezonu, CNN Türk ekranlarında her Perşembe saat 21:10'da izleyiciyle buluşuyor. 32 hafta sürecek programda her hafta yeni bir Fark Yaratan'ın hikayesi yayınlanıyor. Sıradışı kişilerin olağanüstü etkilerini ekrana taşıyan program için, "Fark Yaratan" olduğunu düşünen ya da çevresindeki kişiler arasında "Fark Yaratan" olduğuna inananlar www.farkyaratanlar.org internet adresinden adaylık başvurusu yapabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri