Türkiye’deki 67 bin okul binasının yüzde 50’sinin 25 yıl önceki mimari tasarımlara göre yapıldığını ve bugünkü ihtiyaçlara cevap veremediğini tespit eden Milli Eğitim Bakanlığı, okullar için 299 sayfadan oluşan kapsamlı yeni bir mimari yapı kılavuzu hazırladı.
Okulları baştan sona yenileyen mimariye göre, okul içindeki merdivenler gökkuşağı rengine boyanırken, okulların birinci katına personel için ibadethane yapılacak. İbadethanelerin yüksekliği 2.75 metre olacak. Yer döşemesinin ise ahşap ve üzerinin halı kaplamalı olması istendi.
OTOPARK DA YAPILACAK
-Kılavuzda okullar yapılırken dikkat edilmesi gereken mimari özellikler şöyle sıralandı:
-Ders bitiş ve başlangıç saatleri nedeniyle yaşanan trafik de hesaplanarak, okulun yapılacağı yerdeki altyapı yeterlilikleri incelenecek.
-Yerleşim birimlerine yakın olacak ama trafiği de sıkıştırmayacak.
-Okullarda araçlar için otopark planlaması da yapılacak.
DEPREM RİSKİNE DİKKAT
-Okul yapılmadan önce Türkiye’nin deprem bölgesi olduğu dikkate alınarak, arazinin jeopolitik açıdan riskleri incelenecek. Okulun yapılacağı arazi fay hattı, taşkın sahası, toprak kayması, yüksek yangın riski veya yeraltı kaynakları açısından incelenecek.
-Okullarda öğrenci başına 25-30 metrekare yer ayrılacak.
-Arsanın yüzde 65’i yeşil alan olacak. Bahçelerde amfitiyatro ve gezinti yolları yapılacak.
-Etkin bir eğitim-öğretim için aydınlatma, havalandırma, ses, ısı gibi her türlü konfor planlanacak.
-Merdivenler gökkuşağı rengine boyanacak.
Yüzme havuzu ve basketbol sahası da var
Yeni mimar kılavuzuyla birlikte okullardaki gri renk de tarihe karışıyor. Okullarda laboratuvar, koridor, kütüphane ve derslik gibi birçok alan rengârenk olacak. Dersliklerdeki sıralarda yeşil renk tercih edilecek. Özellikle ilkokullarda okul duvarları, zürafa, balon ve ağaç gibi duvar resimleriyle süsleniyor. Ortaokul ve liselerde ise sınıfın arkasında devasa afişlerin yer aldığı dekoratif duvar tasarımları görülüyor.
FATİH PROJESİ
Laboratuvarlarda bilgisayarlar ve FATİH Projesi’ne entegre bir sistem kuruluyor. Klasik laboratuvarlar yerine tüm öğrencilerin öğretmeni rahatlıkla görebileceği oval ve renkli mekânlar göze çarpıyor.
OLİMPİK HAVUZ
Yeni mimariye göre basketbol sahaları ile olimpik yüzme havuzları da yapılarak, uluslararası standartlar getiriliyor. Havuz bölümünde soyunma-giyinme odaları, duşlar ile eşya koymak için dolaplar da unutulmamış.
‘Akıllı bina olacaklar’
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Müsteşar Yusuf Tekin başkanlığında toplanan 7 mimar, 1 makine ve 1 elektrik mühendisi ile 2 eğitimci tarafından hazırlanan kılavuzda, yeni okul binalarının tasarımı en ince ayrıntısına kadar hesaplandı. Kılavuza bir açış konuşması yazan Bakan Avcı, Türkiye’deki eğitim tesislerinin yaklaşık yüzde 50’sinin 25 yaşın üstünde olduğunu söyledi. Okulların eğitim-öğretimdeki yeni ihtiyaçlara ve değişimlere cevap verecek hale getirilmesine gereksinim duyulduğunu belirten Bakan Avcı, yeni binaların herkes için erişilebilir akıllı binalar olmasını hedeflediklerini vurguladı.
HT GAZETE / SULTAN UÇAR