Okullara "serbest etkinlik" dersi

İlköğretimin ilk 5 sınıfına konulan “serbest etkinlikler dersinde” öğrenciler çarşıya bile çıkabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Merdan Tufan, ilköğretimin ilk 5 sınıfında uygulamaya konacak olan serbest etkinlik saatinde, deneme sınavları, sınavlara hazırlık ve telafi eğitiminin kesinlikle yapılmayacağını bildirdi.
Tufan, “Serbest Etkinlikler” konulu yayımladığı genelgede, ders çizelgesinin, ders yükünü hafifletmek, öğrencilere okulu daha çok sevdirmek, istek ve yetenekleri doğrultusunda etkinlikler yapmalarına imkan vermek amacıyla gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar, akademik çevrelerden gelen bildirimler de dikkate alınarak yeniden düzenlendiğini anımsattı. Buna göre, ilköğretim okullarının haftalık zorunlu ders saati toplamının 1., 2. ve 3. sınıflarda 25; 4. ve 5. sınıflarda 26 ders saati olarak belirlendiğini belirten Tufan, buna ek olarak 1., 2. ve 3. sınıflarda 5; 4. ve 5. sınıflarda da 4 ders saatinde “serbest etkinlik uygulamaları”nın yapılmasına karar verildiğini kaydetti.
Tufan, “Serbest etkinlik saatlerinde öğrencilerin yaşları ve kavrama düzeyleri dikkate alınarak kişilim gelişimine yönelik, kitap okuma, drama, film izleme, yarışma, oyun, gezi ve gözlem, spor, sanat etkinlikleri yapmalıdır” dedi.

Meslek öğrenimi
Tufan, şunları kaydetti: “Öğretmen çarşı, pazar gibi alışveriş ortamlarına giderek bütçe oluşturma, ürün seçme, tüketici haklarını bilme konularında öğrencilere yardımcı olabilir. Çevrenin imkanları ölçüsünde sebze, meyve yetiştirme, balık tutma gibi faaliyetler, çevreyi düzenleme, bölgenin gelir kaynağı olan meslekleri tanıma, trafik ve ev kazalarından korunma gibi etkinlikler öğrenci seviyesine uygun olarak yaptırılabilir.
Anne babalar sınıflara davet edilerek meslekleri hakkında öğrencileri bilgilendirebilir. Kuruluşlara ziyaretler düzenlenebilir.”
Tufan, müzik, resim ve sporla ilgili faaliyetlerde bulunabileceğini, öğrencilerin yabancı dildeki ses ve kelimelere aşinalığını artırmak amacıyla sınıf seviyesinde şarkı söyleme, oyun oynama, drama gibi etkinliklerin de düzenlenebileceğini kaydetti.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri