Okulda zorunlu bağışın itirafı

Ankara-Balgat'ta bir ilköğretim okulunun ihtiyaçlarının karşılanması için alındığı söylenen aidatlar, velileri bezdirdi.

Okul aidatlarından şikayetçi olan veliye, yazılı olarak cevap veren Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, "Okul aidatları, giderlere göre alınabilir" dedi. Yazıdaki "Öğrencilere Okul Aile Birliği tarafından borçlarının kapatılması için duyuru yapıldığı" ifadesi ise bağışın itirafı oldu.

BALGAT'ta bir ilköğretim okulu öğrencilerinin velileri, alınan aidatlardan şikayetçi olunca, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden aldıkları yanıtla neye uğradıklarını şaşırdılar. İlköğretim okulunun ihtiyaçlarının karşılanması için alındığı söylenen aidatlar, velileri isyan ettirdi. Aidatları ödemeyenlerin isimlerinin liste halinde okul kapısına asılması velileri kızdırdı.

Yönetimin bu tavrı karşısında "mecburen" aidatları ödediklerini söyleyen veliler, ödenen aidatlardan şikayet edilememesi için de tüm makbuzların "bağış" adı altında kesildiğini iddia ettiler.

Bir öğrenci velisinin şikayeti üzerine, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İnceleme Sorgulama Değerlendirme Bölümü'nün yazdığı yazı velileri şaşırttı. Şube Müdürü Züleyha Tekçe Akça imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi:

Anayasaya aykırı

"Okulun temizliği, temizlik malzemelerinin alımı, doğalgaz ve su ihtiyacının karşılanması, tamiratlarının yapılması ve diğer okul ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 20.10.2008 tarihinde Okul Aile Birliği Yönetim Kurulu toplantısında 00/70 no'lu karar ile öğrenci başına 2008-2009 öğretim yılı için yıllık 70 TL katkı alınması kararlaştırılmıştır."

Yazıda "velilerin ekonomik durumlarına ve kardeş sayılarına bakılarak bir çoğundan katkı istenmediği" denmesine karşın hemen ardından "Öğrencilere Okul Aile Birliği tarafından borçlarının kapatılması için duyuru yapıldığı" cümlesi "zorunlu bağışın" itirafı oldu.

Durumun Anayasaya aykırı olduğunu savunan adının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi de şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 42. maddesine göre, 'İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır.' Hukukun üstünlüğü ilkesine göre ise, Okul Aile Birliği ya da yetkili her hangi bir mercinin alacağı hiçbir karar, kanunları bozmaya yetkin ve yeterli değildir."

Hürriyet

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri