Okul Yöneticileri Dikkat: Kompanzasyon Cezasını siz ödemeyin!

Okullar için "Kompanzasyon Bakımı" araştırması

Geçtiğimiz hafta yapmış olduğumuz, okullardaki elektirk faturalarında "Reaktif Güç Bedeli" konulu haberler oldukça ilgi gördü.

"Kompanzasyon Sistemlerinin Bakımı" konusunda, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara göndermiş olduğu yazıyı da yayınlamıştık.

Haber sonrasında yapmış olduğumuz araştırmayı tekrar yayınlıyoruz.

Ankara'da Reaktfif Kompanzasyon Sistemleri üzerine faaliyet gösteren Reaktif Kontrol (MCY Enerji) yetkilisi Ali Köksoy beyle bir röportaj yaptık.

İşte 7 soruda Kompanzasyon Dosyası...

1. Elektrik Faturalarında Reaktif Tüketim Bedeli Neden Alınır?

Elektrik sistemimizde var olması gereken akım-gerilim arasında düzen, kullandığımız elektrikli araçlardan dolayı bozulması sonucu elektrik faturalarımızda reaktif güç tüketimi adı altında CEZA bedeli alınmaktadır, bunu engellemek için Kompanzasyon yapmak gerekir.

2. Elektrik Faturalarında Ceza Ödememek İçin Ne Yapmalıdır?

Elektrik faturalarında bize açıkça ceza olarak bildirilmeyen fakat bizden tahsil edilen parayı ödememek için Kompanzasyon gereklidir. Kompanzasyon ile birlikte; kullanılan elektrik enerjisi daha verimli olmaktadır, elektrik faturalarımızı daha az ödenmesini sağlamaktır.

3. Kompanzasyon Nasıl Yapılır?

Sizlerin elektrik panonuz ve tesisatınıza bakılarak hangi cihazları kullandığınız tespit edilir ve bununla ilgili gerekli sistem(kondansatör, kontaktör, röle, sigorta gibi vb elemanlar) kurularak elektrik sayacınızdan sonra takılır ve bu andan sonra faturalarınızda ceza ödemezsiniz.

4. Neden Kompanzasyon Yapmalıyım?

Kompanzasyon yapılmazsa kullanmadığınız enerjinin parasını ödemeye devam edersiniz. Paramızı boşa harcamış oluruz.

5. Kompanzasyonda Yasal Zorunluluk Var mı?


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan kurul kararı olarak en son alınan karar, Karar No:284/2 Karar Tarihi: 8/1/2004 olarak zorunlu tutulmuştur. (Bu kurul kararı 15/01/2004 tarih ve 25347 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir).

Bunun yanında B.08.4.MEM.0.06.04.02-807010000429 Sayılı yazı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ve okullara tebliğ yapılarak Kompanzasyon sisteminin uygulanarak ceza ödenmesinin önüne geçilmesi hakkında bilgilendirilmiştir.

Sayıştay Denetçileri tarafında yapılan denetlemelerde okulların elektrik faturalarında ceza bedeli ödendiği tespit edilirse, bu ceza bedelleri okul yönetimine yansıtılacağı belirtilmiştir.

 

6. Kompanzasyonun tüketiciye faydaları nelerdir?

En önemlisi reaktif enerji bedeli (CEZA) ödemez. Gereksiz yatırım yapmamış olur. Kayıpları azalır. Gerilim düşümü azalır.  

7. Okul Yöneticileri kompanzasyon sistemleri hakkında ne yapmalılar?

Yukarıda da ifade ettiğim gibi, bu konuda okul/kurum yöneticilerine sorumluluklar düşüyor. Öncelikle kompanzasyon sistemi kurmuş olmaları gerekiyor. İlk kurulum tek başına yeterli değil.

Sonrasında bu sistemin sürekli takip edilmesi, bakımının yapılması rerekmektedir.

ÜCRETSİZ YERİNDE KEŞİF VE BİLGİLENDİRME

Biz firma olarak okullarımıza özel, yerinde ücretsiz keşif ve bilgilendirme hizmeti sunuyoruz.

0507 780 87 85 No'lu ALO Reaktif Hattımız, 7/24 hizmet vermektedir.

Okul/Kurum yetkilelerimizin bizimle irtibata geçmeleri durumunda, uzman ekibimiz yerinde yapacağı keşif ile konu hakkında ilk elden daha geniş bilgi vereceklerdir.

Ayrıca, konu hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen yetkililer www.reaktifkontrol.com web sitemizden yararlanabilirler.

TurkiyeEgitim.Com / Özel Haber

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

MEB PERSONEL Haberleri