Bu gün okul önünde yaya geçidinde hızla aramıza dalan bir araç sürücüsü düşüncesizliği nedeni ile üzücü bir kazaya sebep olabilirdi bizlerin canını da kendi canını da yakabilirdi. Bugün benim başıma geldi yarın sizlerin de gelebilir. Kimsenin bilmediğini düşündüğüm veya bilip de uygulamadığımız bir bilgiyi paylaşmak isterim okul önlerinde ve tüm yaya geçitlerinde azami hız 30 km/h dir, ilk geçiş hakkı her zaman yaya ve bisikletlidedir. Siz siz olun bu kurala uyun ki başkaları da uymak zorunda kalsın ve geleceğimiz olan çocuklarımızın canları yanmasın.
Kimsenin uymadığı daha birçok kural ve yapılması gereken şeyler var, biz başlıca birkaç tanesine dilimiz döndüğünce değinelim;
1-Yaya geçitlerine ve okul önlerine yaklaşırken hızımızı 30 km/h ye kadar düşürelim, çocuklar ve yayalar aniden bir araba çıkabileceğini düşünmeyebilir ama siz düşünün
2-Okul servisleri önünüzde durduğu zaman servisin hareket etmesini beklemeden sakın geçmeye çalışmayın, durun ve hareket etmesini bekleyiniz, araçtan inen çocuklar sağa sola bakmadan duran okul servisinin önünden yola fırlarlar ve siz tedbir almaz durmazsanız kötü sonuçlara neden olabilirsiniz.
3-Yolcu minibüslerine ve otobüslerine durakta dururken yaklaştığınızda yavaş ve temkinli olarak kontrollü olarak geçmeye özen gösteriniz. Aynı durum yetişkinler için de geçerlidir. Kafası başka fikirlerle dolu dikkati dağılmış veya acelesi olan bir yayanın araçların önünden yola fırlaması an meselesi olduğundan sizin tedbirli olmanız gerekecektir.
4-Yayalar için yapılan üst ve alt geçitleri kullanınız, kullanmayanları uyarınız. Çok sık karşılaştığım durumlardan birisi ise insanlarımızın düşüncesizce üst - alt geçitlerin yerine caddeyi koşarak geçmeye çalıştığıdır. Bu nasıl bir düşünce tarzı ile açıklanabilir bilmiyorum.
5-Şehir içi hız limitlerine riayet edelim, ara sokaklarda hızlı gitmeyelim. Sokak araları çok tehlikelidir araçların arasından ne çıkacağı hiç belli olmaz, kaçan topun peşinden fırlayan bir çocuk, sağını solunu bilmez mahallenin delisi, bir hayvan, ayağı takılıp düşen bir kimse veya yaşlı bir kişi olabilir. Bu kişiler tedbirli olmasa da araç kullanan kişilerin her duruma hazırlıklı olması temel gerekliliktir.
6-Alkollü araç kullanmayın, kullandırtmayın.Bir kadehten bir şey olmaz düşüncesi ile o direksiyon başına geçen kimseler en büyük kazaların temel sorumlusu olmuştur. Her zaman alkollü eğlencelerinize giderken geri dönüşünüzü hesap ediniz, ya da aranızdan araç kullanmak için alkol kullanmayacak birisini seçin ya da taksi ile evinize dönün. Bunu söylememizin sebebi şudur kimsenin eğlence hayatına karışmak bize düşmez ama siz alkollü iken başınıza gelebilecek sizin %100 haklı bile olduğunuz her türlü kazada haksız duruma düşeceğinizi, aracınızın hasarını sigortanızın ödemeyeceğini, ölümlü veya yaralanmalı kazalarda tüm hayatınızı olumsuz olarak etkileyecek hukuki sonuçları olduğunu unutmayınız.
7-Araç klaksonunu (korna) gereksiz yere kullanmayınız.Bizim insanımızın düşüncesiz ve aceleci olmasının en temel göstergesi şehir içinde araç korna sesinin hiç bitmemesidir. Avrupa ülkelerinde bu korna sesini neredeyse hiç duyamazsınız, çünkü çok büyük saygısızlık olarak değerlendirilir. Kırmızı ışıkta beklerken bile daha yeşil yanmadan arkadakiler başlar kornaya basmaya ve selektör yapmaya, bir türlü anlamam nedir bu acelecilik? Bir düşünün ki evinde hastası olan, dinlenen kişileri, çocuğunu uyutmaya çalışan anneleri vs. kendinizi onların da yerine koyarak hareket ediniz.
8-Öncelikli geçiş hakkına haiz araçlara yol veriniz.Çok defa şahit olduğum durumlardan birisi de can kurtaranlara ve itfaiyelere yol vermeyen sürücülerimizin olduğudur. Kırmızı ışıkta beklerken arkadaki cankurtaran veya itfaiyenin geçmesine mani olan kenara çekilmekten aciz yeşil ışığın yanmasını bekleyen kişiler var.
9-Trafikte bisiklet-motosiklet kullanıcılarına yol veriniz ve kollayınız. Çoğumuz trafikte bisikletli veya motosikletli kişileri umursamaz. Asıl olan o kişileri trafik içinde kollayarak hareket etmektir. Medeni Avrupa ülkelerinde çok sık kullanılan bisikletler hayatın bir parçası olmuştur ve onlar için caddelerde yollar ayrılmış uyarıcı hatlar ile belirlenmiştir, herkes bunlara dikkat eder. Henüz bizlerde yeni yeni bu bisiklet kültürü oluşmaya başladığı için ayrılmış yollar ve bisiklet hatları yeni yeni yapılmaya başlamıştır. Onun için bizler bu kimselere öncelik tanımalıyız.
10-Gündüz farlarımızın açık olması gereklidir. Araçlarımızla hareket halinde iken farlarımızın açık olması çok önemlidir. Farları açık araçlar çok daha kolay fark edilir. Yağmurlu pusu ve kapalı havalarda farları kapalı araçlar neredeyse hiç belli olmaz ama bizim insanımız yine de farları açmamak için inat eder. Gören de sanki aracında elektiriğe para ödüyor sanır.can ve mal güvenliği için farlarımızı açık bulunduralım.
11-Emniyet şeritlerini gereksiz işgal etmeyelim ve emniyet şeritlerinden gitmeyelim. Özellikle İstanbul'da bu emniyet şeritleri çok ihlal edilir. Ticari araç kullanan şöförler ve düşüncesiz hususi araç kullanıcıları için bu hatlar sanki normal şerittir ve bu kişiler tarafından usulsüzce kullanılır. Bir gün o şeritlere bizlerin de ihtiyacı olabileceği her zaman düşünülmelidir.
Bu maddeler daha da uzatılabilir ama hepimizin sağlığı için bu basit kurallara uymak hepimizin borcudur. Lütfen kurallara uyunuz ve uymayanları uyarınız. Bu kurallar hepimiz için geçerlidir.
Kazasız ve esenlik dolu günler dilerim
Oto- Danışman-Ekspert
Serdar Eren KOÇ